AKP-MHP arasında tartışma

ANKARA (İHA) - AK Parti Genel Merkezi'nde Kurban Bayramı dolayısıyla partiler arasında gerçekleştirilen bayramlaşma ziyaretleri ilginç sohbetlere sahne oldu. MHP kurmayları AK Parti iktidarına dış politika alanında sert eleştiriler yöneltirken, SP temsilcileri iktidara 'Erbakan' sitemi etti.

Siyasi partiler arasında Kurban Bayramı nedeniyle gerçekleştirilen ziyaretler çerçevesinde AK Parti Genel Merkezi'nde bayramlaşma programı düzenlendi. Geleneksel hale gelen bayram ziyaretleri kapsamında AK Parti'yi MHP, BBP, SP, ANAP, DYP, CHP, Genç Parti, DEHAP ve YTP temsilcileri ziyaret etti. AK Parti'de Devlet Bakanı Beşir Atalay, Grup Başkan Vekili Salih Kapusuz, Genel Başkanı Yardımcısı Halil Ürün ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi ziyaretlerde ev sahipliği yaptı.

Reklam
Reklam

Bayram ziyaretlerinde en sert tartışmalar MHP kurmaylarının ziyareti sırasında oldu. MHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Şevkatli başkanlığındaki heyet, hükümetin dış politikasına sert eleştiriler yöneltti. Dış politikada gelişmelerin ciddi boyutlara ulaştığını belirten Şevkatli, hükümetin Kıbrıs'daki değişen politikalarının kendilerini endişeye sevkettiğini bildirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerika ziyaretinde kapalı kapılar ardında neler konuşulduğunu kamuoyuna açıklaması gerektiğini ifade eden Şevkatli, Erdoğan'ın "Kıbrıs'da gerekirse toprak veririz" sözlerinin kendilerini endişelendirdiğini vurguladı.

Devlet Bakanı Atalay ise Kıbrıs ile ilgili yürütülen politikanın bir devlet politikası olduğuna işaret ederek, kapalı kapılar ardında konuşulan hiçbir şeyin olmadığını, hükümetin her şeyinin açık olduğunu söyledi. Türkiye'nin hem iç hem dış politikada saygın bir konuma geldiğini belirten Atalay, "Biz Türkiye'nin başını dik tutuyoruz" dedi. Toprak konusunun yeni bir şey olmadığının altını çizen Atalay, Annan Planı temelindeki görüşmelerde bu konuların zaman zaman gündeme geldiğini hatırlattı. Atalay, Kıbrıs konusunda hükümetin hassasiyetleri gözeten ve Türkiye'nin varlığını düşünen bir davranış olduğunu bildirdi.

Reklam
Reklam

Atalay'ın bu sözleri üzerine MHP'li Şevkatli, "ABD'nin her isteğini yapmak saygınlık değildir. Kıbrıs konusunda çok zikzak çiziyorsunuz" tepkisini gösterdi. Bunun üzerine yeniden söz alan Bakan Atalay, hükümetin daha önce ne ifade ettiyse o doğrultuda hareket ettiğini vurgulayarak, "Bizim zikzağımız yok" cevabını verdi.

Aynı konudaki görüşlerini dile getiren AK Parti'li Halil Ürün ise geçmiş hükümetler döneminde Kuzey Irak ve Kıbrıs ile ilgili hiçbir ciddi adım atılmadığını, AK Parti iktidarında bu sorunların çözülmeye başlandığını kaydetti. Tartışmaların uzaması üzerine ortamı sakinleştirmeye çalışan Bakan Atalay, bayram ortamında bu tür tartışmalara girilmesinin yanlış olduğunu, hükümetin milli çıkarları zedeleyici hiçbir adım atmadığını bildirdi. Atalay, "Hiçbir parti falanca ülkenin dediğini yapmaz, bu konuda endişeniz olmasın" telkininde bulundu.

SP'LİLERDEN ERBAKAN SİTEM Saadet Partisini (SP) temsilen AK Parti'yi ziyaret eden Genel Başkan Yardımcısı Ertan Yülek, iktidara 'Erbakan' siteminde bulundu. Erbakan'ın haksız bir şekilde ceza aldığını, ceza alanlar arasında AK Parti'lilerin de bulunduğunu ifade eden SP'li yülek, AB'ye girmek üzere olan Türkiye'de bu tür adaletsizliklerin giderilmesi gerektiğini söyledi. Yülek, hükümetin Siyasi Partiler Kanunu'nda mutlaka değişikliğe gitmesi gerektiğini vurgulayarak, AK Parti'nin izlediği politikayı 'aç aslanın önüne insan atmak' olarak nitelendirdi. Yülek, hükümetin en kısa sürede bu adaletsizliği gidereceğine inandığını da sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sinan Yerlikaya ise AK Parti'yi ziyaretinde Teşvik Yasası'nı gündeme getirdi. CHP'li Yerlikaya, bir süre önce çıkartılan Teşvik Yasası'na Tunceli ve Elazığ illerinin neden dahil edilmediğini sordu. Devlet Bakanı Atalay, kanunun her sene revize edileceğini belirterek, ileride ilçe bazında da teşvik sistemine geçileceğini söyledi. Atalay, "Uygulamayı bir görelim. Oturup birlikte değerlendiririz" diyerek CHP'lileri rahatlattı.

Genç Parti, DEHAP, YTP, ANAP, DYP, BBP temsilcilerinin AK Parti'yi ziyaretleri sırasında basın mensuplarının görüntü almasına izin verilmedi.