"AKP sivil darbe yapıyor"

AKP'nin, hakim ve savcıların atanmasını düzenleyen yasa teklifini jet hızıyla Genel Kurul gündemine indirmesi muhalefetin sert tepkisiyle karşılandı.

AKP'nin, Hakimler ve Savcılar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin Genel Kurul'da ele alınması konusundaki önerisinin Danışma Kurulu'nda kabul görmemesi üzerine AKP, bu önerisini TBMM Genel Kurulu'na grup kararı olarak getirdi.

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın imzasıyla hazırlanan önergede, yasa teklifinin "31.11.2007" Cumartesi günü görüşülmesi ibaresi yer aldı. Ancak Kasım ayının 30 gün olması ve teklifte "31 Kasım" tarihinin yer alması, muhalefet partilerinin 'gayri ciddi' davranılıyor eleştirilerine neden oldu.

Reklam
Reklam

Eleştiriler üzerine önergenin görüşülme tarihi üzerinde el yazısı ile düzeltme yapıldı ve görüşülme tarihi olarak "30 Kasım" ibaresi yazıldı.

-CHP : "HÜKÜMETİN GİZLİ TASARISI"-
Genel Kurul'da önergenin görüşülmesi sırasında aleyhte söz alan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin, AKP'nin yandaş hakim ve savcıları mülakata dayalı olarak atamasına onay verdiğini ve böylelikle AKP'nin sivil darbe yapmaya çalıştığını söyledi..

Teklifin anormal bir süratle gündeme alındığını dile getiren Anadol, "Olay, sınavı kazanan hakim adaylarının bu başarısını, kendilerinden değilse mülakat marifetiyle ortadan kaldırıp hakim ve savcıları AKP'nin sıradan memurları haline getirmektir" diye konuştu.

Anadol, AKP'nin, Danıştay kararına rağmen kanunsuz yollarla 400'e yakın hakim ve savcıyı işe aldığını iddia ederek, bu kanun çıkmadığı takdirde bu hakim ve savcılara maaş verilemeyeceğini, bu nedenle bütçe görüşmeleri başlamadan teklifin Genel Kurul'a getirilmek istendiğini belirtti.

Reklam
Reklam

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçtaroğlu'da, kanun teklifi hakkında CHP'nin 162 sayfalık muhalefet şerhi koyduğunu, ancak tasarının bu şerh eklenmeden basıldığını bu nedenle de raporun yok sayılmasını istedi.

550 milletvekilinin karşı görüşü öğrenme hakkına sahip olduğunu vurgulayan Kılıçtaroğlu, "Eşkıya dün gece hukukçu kimliğiyle Parlamento'ya inmiştir. Bunun adı korsan yasa çıkarmaktır. Parlamento korsanlara teslim edilmemelidir. Meclis Başkanı bu metni toplatmalıdır" diye konuştu.

ANKA