"AKP Türkiye’nin siyasi pusulasını oynattı"

Gazeteci Gareth Jenkins, “Jane’s”e yazdığı son değerlendirmede, 2011 genel seçimlerinde AKP’nin parlamentodaki çoğunluğunun yerini koalisyonun alabileceğini öne sürdü.

ANKARA(ANKA) – Ergenekon ve Balyoz iddianamelerine ilişkin incelemeleriyle tanınan gazeteci Gareth Jenkins, savunma, istihbarat ve jeostrateji haberciliği konusunda dünyanın önde gelen yayın gruplarından “Jane’s” e yaptığı değerlendirmede AKP’nin Türkiye’nin siyasi pusulasını oynattığını, partinin 2011 seçimlerinde parlamentodaki çoğunluğunu kaybedebileceğini iddia etti.

BBC muhabirliği yaptıktan sonra araştırmacı gazeteci olarak değişik yayın kuruluşları için inceleme-araştırma yazıları kaleme alan Gareth Jenkins, binlerce sayfalık Ergenekon iddianamesini satır satır okuyup üzerine yazdığı makalelerle tanındı. Jenkins son olarak “Jane’s” için “Uçlarda – AKP Türkiye’nin siyasi pusulasını oynattı” başlıklı bir makale kaleme aldı.

Reklam
Reklam

Gareth Jenkins, makalede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin yöneldiği istikamet ve AKP’nin İslami dünyayla daha yakın olmak adına ülkenin geleneksel batı yanlısı yönelimini değiştirip değiştirmeyeceğine ilişkin yoğun bir uluslararası spekülasyonun konusu olduğunu bildirdi.

Uygulanan dış politikanın AKP’nin Kasım 2002’de iktidara geldiğinde başlayan sürecin sonucu olduğunu ve son 18 ayda hız kazandığını belirten Jenkins, bu politikanın nihai olarak Türkiye’yi bir güç olarak kendi doğrultusuna oturtmayı hedeflediğini kaydetti. Jenkins şöyle dedi:

-Türkiye’nin diğer İslami ülkeler ve radikal İslamcılarla daha yakınlaşması Batı’da alarm seslerini çoğaltsa da AKP’nin emellerine yönelik en büyük tehlike Müslüman dünyanın içinde. Bu hiçbir yerde İran’da olduğundakinden daha gerçek değil.

-Bazı batılı yorumcular AKP’nin Tahran’a karşı ek BM yaptırımlarına muhalefeti ve Gazze’deki Filistinliler için gayretli şampiyonluğunu, Türkiye ve İran’ın giderek daha yakın müttefik olmalarının bir kanıtı olarak değerlendirse de Müslüman dünyada bu, iki ülkeyi rakip yapıyor.

Reklam
Reklam

-AKP ÇOĞUNLUĞUNU KAYBEDEBİLİR-

-Kısa vadede, AKP’nin emellerini gerçekleştirmek için yeterli zamanı bulunup bulunmadığı konusunda soru işaretleri var. Türkiye’de zamanı geldiğinde 2011 Temmuzu’nda bir genel seçim yapılacak ve son kamuoyu araştırmaları, en popüler parti olarak kalsa bile AKP'nin parlamentoda genel çoğunluğunu korumakta zorlanabileceği ve İslamcı eğilimleriyle Osmanlı nostaljisini paylaşmayan partilerle bir koalisyon tarafından değiştirileceği izlenimini veriyor.

-ERDOĞAN’IN OSMAN EFENDİ’NİN CENAZESİNDEKİ FOTOĞRAFINI KULLANDI-

Makalede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Osmanlı hanedanının son veliahtı Osman Nami Osmanoğlu’nun Fatih Camii’nde yapılan cenaze töreninde imamların arkasında cenaze namazı kılarken fotoğrafına da yer verildi. Fotoğraf için “Erdoğan cenazeye aktif bir şekilde katılmak suretiyle iktidardaki AKP’yi Osmanlı’nın siyasi mirasının hem içte, hem dışta taşıyıcısı olarak belirliyor” denildi. (ANKA)