AKP "Tüzük" uyarısını dikkate almayacak

ANKARA (İHA) - AK Parti, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'un parti tüzüğündeki antidemokratik düzenlemelerin değiştirilmesi ve eksikliklerin giderilmesi amacıyla gönderdiği uyarı yazısını dikkate almayacak. Başsavcı Ok'un uyarısına karşı cevap yazısı hazırlamaya başlayan AK Parti, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yetkilerine atıfta bulunacak ve tüzüğün "demokratik" olduğuna vurgu yapacak. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "Başsavcı kendi görüşünü bize yazmıştır. Nesnel bir değerlendirme yapmamıştır. Daha önceki başsavcı, tüzüğü incelemiştir. Her gelen savcının yeniden incelemesi doğru değil" diye konuştu.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 20 Haziran'da AK Parti Genel Merkezi'ne gönderdiği uyarı yazısıyla, 8 ayrı konuda "anti-demokratik" düzenleme olduğu gerekçesiyle, parti tüzüğünün değiştirilmesini istemesi AK Parti tarafından kişisel görüş olarak değerlendirildi. Parti tüzüğünde Başsavcı Ok'un isteği doğrultusunda herhangi bir değişikliğe gitmeme kararı alan AK Parti, Yargıtay'a karşı cevap yazısı hazırlığı içerisine girdi. AK Parti hazırlayacağı cevap yazısını önümüzdeki günlerde Başsavcı Ok'a gönderecek.

Reklam
Reklam

AK Parti'nin Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı İHA'ya yaptığı açıklamada, uyarısı yazısındaki konulara katılmadıklarını bildirdi. Başsavcı'nın kişisel görüşlerini açıkladığını belirten Yazıcı, "Tüzüğe 'anti-demokratik' demesi o kişinin kendi görüşüdür. Bu nedenle, söylediklerinin mutlaka yapılması anlamına gelmez. Kendisi, kişisel görüşünü yazıya dökmüş ve partimize göndermiştir" dedi. AK Parti'nin kurulduğu tarihte parti tüzüğünü ve bildirgesini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiğini ve o tarihte dönemin Başsavcısı tarafından incelendiğini hatırlatan Yazıcı, yıllar sonra gelen bu uyarı yazısının yanlış olduğunu vurguladı. Dönemin Başsavcısının AK Parti'ye iki kez uyarı yaptığını, bu uyarıların da dikkate alınarak tüzükte değişikliğe gidildiğini belirten Hayati Yazıcı, buna karşın aynı durumda olan CHP ve ANAP'ın tüzüğünde herhangi bir değişiklik yapmadığını kaydetti.

"Başsavcı Ok'un söyledikleri hukuki nesnellikten yoksun" diyen Yazıcı, Genel Merkez olarak uyarı yazısına karşı bir cevap hazırlığı içerisinde olduklarını bildirdi. Başsavcı Ok'un özellikle tüzükte yer alan 'Milletvekili adaylarının önseçim usulüyle belirlenmesi halinde Genel Merkez yüzde 5'i aşmamak üzere merkezden kontenjan belirler. O kontenjanın nerede ve hangi sırada kullanılacağı Genel Başkan'ın yetkisindedir' maddesinin 'anti-demokratik' olduğunu savunduğunu hatırlatan Yazıcı, bu uygulamanın demokratik bir uygulama olduğunu söyledi. "Niye antidemokratik olsun?" diye sözlerine devam eden Yazıcı, parlamenter rejimde birçok yetkinin Cumhurbaşkanı'na verildiğini, Cumhurbaşkanı'nın tek başına HSYK üyelerini ve YÖK Başkanı'nı seçme gibi yetkileri bulunduğunu dile getirdi. Yazıcı, "O zaman Cumhurbaşkanı'nın bu yetkileri de antidemokratik. Olur mu böyle bir şey. Ayrıca siyasi partiler hakkında kapatma davası açma yetkisi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'ndadır. Bu da mı anti-demokratik bir uygulama? Tamamen temelden yoksun konulardır. Demokratik ilkelerden yoksundur. Nesnel değerlendirmeler değildir" şeklinde konuştu. Başsavcı Ok'a gönderilecek yazıda, AK Parti Tüzüğü'nün demokratik olduğuna vurgu yapılacağına dikkat çeken Yazıcı, 2 yıldır neden bu uyarının yapılmadığını anlamadıklarını bildirdi. Yazıcı, "Daha önceki başsavcı, tüzüğü incelemiştir. Görüşünü bildirmiştir. Her gelen savcının yeniden incelemesi doğru değil. Bir işlemin tek kişi tarafından yapılması neden antidemokratik olsun" dedi. Yazıcı, tüzükte Başsavcı Ok'un uyarıları doğrultusunda bir değişiklik yapılmayacağını da sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ok, AK Parti'ye gönderdiği yazıda şu uyarılara yer vermişti:
- İl disiplin ve merkez disiplin kurullarına, il ve merkez teşkilatı içerisinde yer verilmemiştir.
- Merkez Yürütme Kurulu'na, ilçe, il ve büyük kongre seçimlerini iptal etme, yeniden yapılmasına karar verme yetkisi tanınmamıştır. Bu, yasanın parti içi demokrasi başlıklı maddesine aykırıdır.
- Tüzükte bir üst kademenin kararı olmadan kademe başkan, yönetim kurulu ile üst kademe seçimlerinin yapılamayacağı yer almıştır. Bu yönüyle parti içi demokrasi ilkesine aykırıdır.
- Merkez adaylarının belirlenmesinde, Genel Başkan'ın yetkilendirilmesi, bu organın bir karar organı kimliğine sokulması anlamını taşır. Bu da yasadaki 'parti içi demokrasi' ilkesine aykırıdır.