AKP: Zamanı geldiğinde CHP ile görüşülür

Ankara (AA)- AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, cumhurbaşkanı seçimi konusunda, "zamanı geldiğinde CHP ile de görüşüleceğini" söyledi.

Parlamento muhabirleriyle sohbet eden Gündüz, eski Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş'in, "eşi türbanlı birinin cumhurbaşkanı olması halinde askerlerin bunu protesto edip Köşke çıkmayacağı, bunun kaosa neden olacağı ve AK Parti'nin aklını başına alması gerektiği" yönündeki sözlerini nasıl değerlendirdiği sorusuna, şu karşılığı verdi:

"Dünya Kadınlar Gününün kutlanacağı bir haftada, belli makamda bulunan kişilerin, eşleri dolayısıyla yargılanmalarını doğru bulmuyoruz. Kaldı ki bizim Başbakanımız, Dışişleri Bakanımız, eşlerinin başörtüsüyle Versay'a, Washington'a, Kremlin'e gidiyorlar, hiçbir sorunla karşılaşmıyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde öyle bir problem yaşanmazken, Türkiye'de de böyle bir problemin yaşanacağını tahmin etmiyorum. Günü gelmeden bu tür meseleleri toplumda gündeme taşımayı doğru bulmuyoruz."
Gündüz, "Başbakan, cumhurbaşkanı seçimi konusunda CHP ile mutabakat aramayacağını söyledi. Ama öte yandan dokunulmazlık konusunda ise CHP uzlaşmaya yanaşmadığı için yapılamadığını söylüyor. Tam tersi olması gerekmez mi?" sorusu üzerine, AK Parti'nin hemen her konuda toplumsal mutabakatın sağlanmasından yana olduğunu söyledi. Gündüz, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Sayın Başbakan, cumhurbaşkanlığı konusunda toplumsal uzlaşmaya önem vereceğini, toplumsal kesimlerle, sivil toplum örgütleriyle, parlamento içi ve dışındaki siyasi kurum ve kuruluşlarla görüşeceğini beyan etti. Ama 'CHP ile mutabakat aramayacağım" meselesi, zannediyorum o haftaki gerginliğin neticesidir. Zamanı gelince onlarla da görüşülür diye değerlendiriyorum" İrfan Gündüz, "Genelkurmay Başkanı ile Başbakan arasında, Kuzey Iraklı yöneticilerle görüşme konusunda farklı açıklamalar" yapılmasının hatırlatılması üzerine, konunun, MGK'nın kamuoyuna yansıyan açıklamasında yanıtını bulduğunu kaydetti.

Gündüz, "Devletin kurumları arasında böyle çatışma görüntüsü vermek, hele hele böylesine nazik günlerde doğru olmaz kanaatindeyim" dedi.

Gündüz, bir gazetecinin, "Kuzey Irak anayasasında sığınmacıların teslim edilmeyeceği ve onlara sığınma hakkı verileceğinin yer aldığı ve Sevr'e atıfta bulunulduğunu" söyleyerek "Barzani ile konuşurken onlara ne diyeceksiniz, 'Anayasanızı değiştirin' mi diyeceğiz?" sorusu üzerine, Türkiye'nin kendi sınırlarını, hak ve hukukunu korumada her türlü yetkisini her zaman kullanacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Gündüz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in, 2003 yılında Dubai'de imzalanan 8.5 milyar dolar kredi anlaşmasını gündeme getirerek, "Hükümet, Kuzey
Irak'a girmemek karşılığında bu anlaşmayı imzaladı' diyor. Siz buna ne diyorsunuz?" sorusuna karşılık, bunu gazete haberlerinden öğrendiğini ifade etti.

'1 Mart Tezkeresi öncesi günlere dönerseniz... Türkiye'nin bu tür konularda menfaat karşılığı ülkenin uzak ya da yakın çıkarlarını hiçbir şekilde para karşılığı feda etmez" diyen Gündüz, Öymen'in, bu iddialarını ispatlamak zorunda olduğunu bildirdi.

Gündüz, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in açıklamalarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, Türkiye'nin üniter yapısını zedeleyecek hiçbir adımın yanında olmayacaklarını ve ülkenin ulusal bütünlüğünün, her şeyin üzerinde olduğunu söyledi.

Bir gazetecinin, "ABD Dişişleri Bakanı, önce 'Kürdistan' dedi, sonra geri aldı. Sizce bu alıştırmak için mi söylenmiştir?" sorusuna karşılık Gündüz, şunları söyledi:

"Biz tabii zahire göre, beyanata göre değerlendiririz. Onların söylemine göre, bu sehven, dil sürçmesi şeklinde ortaya çıkmış bir laftır. Bu işi, yavaş yavaş dünya kamuoyunu ve Türkiye'yi alıştırmaya dönük böyle bir beyanatı dil sürçmesi olarak değerlendirmek ne kadar doğru olur bilemem. Ama biz Türkiye'nin bölünmez bütünlüğünü sonuna kadar savunuruz. Bunun için hiç kimseden icazet almayız."

Reklam
Reklam