AKP'de Alevilerin "istekleri" tartışılıyor

ANKARA (ANKA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla "Alevi açılımı" konusunda parti içinde oluşturulan ekip, çalışmalarına başladı. Alevi kökenli İstanbul Milletvekilleri İbrahim Yiğit, Reha Çamuroğlu ve AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, Alevi derneklerinin sorunlarına ve çözümlerine yönelik ilk önce "diyalog" arayışına girecek. Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu'nun başkanlığında yürütülecek olan çalışmalarda Alevilerin sorunları ve istekleri masaya yatırılacak.

AKP'nin, Ocak 2008 tarihindeki geçen Muharrem ayında İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun girişimiyle, Alevi dernekleri için düzenlen, "İftar yemeği" ile başlayan AKP-Alevi gerginliği sürüyor.

Reklam
Reklam

Alevi derneklerinin AKP'li Çamuroğlu'na yönelik tepkileri sürerken, parti içinde Mart 2009'da yapılacak yerel seçimler öncesi, ilk önce Alevilerin güvenini kazanmak için diyalog arayışlarına başlanacak.

-ÖNCE DİYALOG-
ANKA'nın edindiği bilgiye göre, AKP ile Aleviler arasında ipleri koparan iftar yemeğinden sonra, Hükümet şimdi Alevilerin güvenini kazanmak için diyalog arayışlarına giriyor.

AKP'nin, "Alevi Açılımı" konusunda çalışma programı da netleşti. Buna göre, Alevî sivil toplum örgütü temsilcileri, dinî önderler ve akademisyenlerle zirvede bir araya gelinecek. 11 Ocak 2008'deki Muharrem iftarının aksine zirveye 'Aleviliği İslam dışı' gören örgüt temsilcileri de davet edilecek. Burada dile getirilecek taleplerin hayata geçirilmesi için, siyasî partiler ziyaret edilerek Meclis'in desteği alınmaya çalışılacak.
AKP'nin, "Alevi Açılımı" ile ilgili koordinasyon görevini Hükümet adına Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Meclis bölümünü ise Grup Başkanvekili Nihat Ergün yürütecek. AKP'nin Alevi kökenli milletvekilleri İbrahim Yiğit ve Reha Çamuroğlu da Alevi dernekleri ile iletişimi sağlayacak.

Reklam
Reklam

-AKP TARAFINDAN SICAK BAKILAN ALEVİ İSTEKLERİ-
AKP'de Bakan Yazıcıoğlu'nun koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda Alevi derneklerinin sorunlarına dönük talepleri masaya yatırılacak. Bu çerçevede; "Cemevleri'nin ibadet merkezi olarak tanınması, zorunlu din derslerinin ve Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılması, Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesi" gibi taleplere en kısa zamanda çözüm yolları aranacak. Yapılması gereken yasal düzenlemeler ise Meclis'e havale edilecek.
AKP Hükümeti yasal düzenleme çerçevesinde; "Cemevlerinin kültür evi mi, inanç merkezi mi yoksa ibadethane mi olacağı, Madımak Oteli'ne kazandırılacak statü" gibi talepler tartışılacak. Bunun için yapılacak çalışmalarda Alevi Federasyonu temsilcilerinden de destek isteyecek.

-AKP TARAFINDAN SICAK BAKILMAYAN ALEVİ TEKLİFLERİ-
Ancak, AKP içinde Alevi derneklerinin talepleri arasında bazı konular ise samimi bulunmuyor. İsteklerin sorunların çözümünden, farklı bir amaç taşıdığı da eleştiriliyor. Örneğin, "zorunlu din derslerinin ve Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılması" taleplerine sıcak bakılmıyor. Bu taleplerin ise çözümüne dönek bir adım atılmasının söz konusu olmayacağı dile getiriliyor. AKP içinde taleplerin çözümden çok sorun içerdiğini de dile getirenler var. (ANKA)

Reklam
Reklam