AKP'de "başkanlık sistemi" çatlağı

ANKARA (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, 'başkanlık modeli'ne diktatörlük ve padişahlık sistemine dönüşeceği gerekçesiyle itiraz etti. Türkiye'de başkanlık sistemini dengeleyecek bir mekanizma bulunmadığını belirten Yarbay, "Başkan yanlış yaptığında dur diyecek güçlü bir mekanizma yok. Bizde bir söz vardır: 'Şeyh uçmaz; ama müritleri uçurur' diye. Ben başkanı uçururlar diye korkuyorum" dedi.

Son dönemde yeniden gündeme gelen 'başkanlık sistemi' tartışmalarına AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay da katıldı. Yarbay, İHA'ya yaptığı açıklamada, Türkiye'deki kültürel yapının başkanlık sistemine uygun olmadığını söyledi. Sivil toplum örgütlerinde bunun açıkça görüldüğünü dile getiren Yarbay, sendika veya oda başkanının kendi isteğiyle görevden ayrılması dışında değiştirilemediğini bildirdi. Türkiye'de yargının da çok zayıf olduğunu ve siyasi partilerin etkisi altında bulunduğunu öne süren Yarbay, "Böyle bir ortamda güçlü bir başkanı kim dengeleyecek, yanlış yaptığı zaman kim dur diyecek? Bu, başkan güçlü olduğu zaman bir müddet sonra 2. kez, 3. kez seçilmesi demektir. Bu yönde ilave kararlar alınacak demektir. Türkiye'de siyasi bölünmüşlük çok fazla. Siyasi kargaşa çok fazla. Ya padişahlık sistemine dönüşür; yani tek adamlığa ya da başkan devrilince darbe yönetimi gelir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Başkanlık sistemi yerine mevcut parlamenter sistemin ıslah edilmesini isteyen Yarbay, Cumhurbaşkanının yetkilerinin azaltılmasını, başbakanın yetkilerinin biraz daha arttırılmasını önerdi. Yarbay, milletvekillerinin de genel merkezin veya partilerin değil, halkın milletvekili olması için çalışma yapılmasını teklif ederek, bu yönde Siyasi Partiler Kanunu'nda (SPK) bir değişiklik yapılması ve güçlü bir milletvekilliğinin önünün açılması gerektiğini vurguladı.

Yarbay, "Sizce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan iyi bir devlet başkanı olabilir mi?" yönündeki bir soru üzerine, "Ben kişileri değil, sistemi tartışıyorum. Bu ister Tayyip Erdoğan, ister başkası olsun, güçlü bir başkanı dengeleyecek mekanizma Türkiye'de yok. Amerika'da güçlü bir yargı, güçlü bir senato var. Tayyip Erdoğan iyi başbakan olduğu gibi, iyi bir başkan da olabilir; ancak bizde bir söz var: 'Şeyh uçmaz; ama müritleri uçurur' diye. Ben başkanı uçururlar diye korkuyorum" değerlendirmesini yaptı.