AKP'de büyük kongrenin ardından

Son günlerde Türkiye'nin gündeminde önemli yer tutan AKP Büyük Kongresi dün akşam geç saatlerde sonuçlandı.

ANKARA(ANKA) - Son günlerde Türkiye'nin gündeminde önemli yer tutan AKP Büyük Kongresi dün akşam geç saatlerde sonuçlandı. Kongre öncesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı televizyon programlarında parti yönetiminde yapılacak değişikliklerle ilgili verdiği oranlar ise isabetli olmadı. "Omurgayı koruyarak hücre değişikliği yapılacağını" belirten Erdoğan'ın yüzde 15 olarak açıkladığı MKYK değişikliği yüzde 42'yi bulurken, uygulanacak kadın kotasına göre olması gereken kadın üye sayısı bir eksik kaldı.

Reklam
Reklam

-KADIN KOTASI 1 EKSİK KALDI-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 30 kadın kotası uygulayacağını belirttiği 50 kişilik MKYK'da, kadın sayısı 14'te kaldı. MKYK'da yüzde 30 kotasının tutturulması için 15 kadın üye olması gerekiyordu. Böylece AKP'nin yeni vitrininde 1 kadın üye eksik kaldı. Yeni vitrinde yer alan kadın üyelerin isimleri şöyle: Asuman Erdoğan, Çiğdem Erdoğan Atabey, Çiğdem Karaaslan, Edibe Sözen, Emine Çift, Fatma Seniha Nükhet Hotar, Fatma Şahin, Fazilet Dağcı Çığlık, Hasibe Özlem Çepni, Lale Ersoy, Necla Hattapoğlu, Öznur Çalık, Sema Kırcı, Zeynep Armağan Uslu. Eski MKYK'daki kadın isimlerden Ayşe Böhürler, Ayşe Türkmenoğlu, Canan Candemir Çelik, Fatma Salman Kotan, Mutlu Alkan Kütüklüoğlu, Nur Özkaya ise liste dışı kaldı.

-YÜZDE 15 DEĞİŞİKLİK TUTMADI-

Başbakan Erdoğan, Büyük Kongre öncesinde katıldığı bir televizyon programında, Numan Kurtulmuş'a parti yönetiminde yer verilip verilmeyeceğinin sorulması üzerine "Yetişmiş insanları değerlendirmemek insan israfına girer. Böyle bir şeye de biz fırsat veremeyiz. Bu bakımdan bizim MKYK'mızda yaklaşık yüzde 15'e varan değişiklik olacak. Omurgayı muhafaza ederek, hücre değişimini yapmış bir şekilde geleceğe yürüyeceğiz" demişti. 50 üyeli MKYK'da 21 üyenin değişmesiyle bu oran yüzde 42'yi buldu. Bununla birlikte aralarında partinin "değişmeyen omurgasının" ise şu isimlerden oluştu:

Reklam
Reklam

"Abdulkadir Aksu, Ahmet Davutoğlu, Ahmet Edip Uğur, Ali Babacan, Asuman Erdoğan, Beşir Atalay, Bülent Arınç, Bülent Gedikli, Çiğdem Karaaslan, Edibe Sözen, Ekrem Erdem, Emine Çift, Fatma Seniha Nükhet Hotar, Haluk İpek, Hayati Yazıcı, Hüseyin Çelik, Hüseyin Tanrıverdi, Lale Ersoy, Lokman Ayva, Mazhar Bağlı, Mehmet Müezzinoğlu, Necla Hattapoğlu, Ömer Çelik, Öznur Çalık, Reha Denemeç, Salih Kapusuz, Sema Özdemir, Zelkif Kazdal, Zeynep Karahan Uslu."

Bu liste içinde İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in bulunmaması dikkat çekti.

-MYK'DA DA DEĞİŞİKLİKLER BEKLENİYOR

Partinin MKYK'sında yapılan değişikliklerin ardından, Başbakan Erdoğan'ın Merkez Yürütme Kurulu'nda da değişiklikler yapması bekleniyor. AKP tüzüğüne göre MKYK'nın aldığı kararları yürütmekle görevli MYK'nın üyeleri genel Başkan tarafından MKYK üyeleri arasından seçiliyor. Bu kural genel başkan ve TBMM grup başkanvekillerini kapsamamakla birlikte ikinci bir yol olarak MYK'nın, MKYK'da yapılacak güven oylamasıyla yenilenmesi de mümkün. Bunun için MKYK üye tamsayısının üçte ikisinin güvensizlik oyu gerekiyor.

Reklam
Reklam