AKP'de içtüzük ve Anayasa değişikliği çalışması

AK Parti öncelikle TBMM içtüzüğü ve Anayasa değişikliklerinin bir an önce gerçekleşmesi için çalışmalarını hızla sürdürüyor. Bu çalışmalarda öncelik sırası TBMM içtüzüğü ve Anayasa'nın 76, 83 ve 90. maddeleri.

58.hükümetin öncelikli gündeminde TBMM içtüzüğü ve Anayasa'nın bazı maddeleri öncelikli sırada bulunuyor. Seçimlerin hemen ardından bugün AK Parti'de bu iki konu üzerinde başlatılan çalışmalar hızlandırıldı. Bir yandan Başbakan Yardımcıları Mehmet Ali Şahin ve Ertuğrul Yançınbayır hükümet kanadında bu çalışmaları sürdürürken, parti grubunda da içtüzük ve Anayasa değişikliği için çalışmalar yapılıyor.

İçtüzük değişikliğinde CHP'li Önder Sav ile de biraraya gelen AK Partililer, bu yasanın biran önce Meclis Başkanlığı'na verilmesi, ardından komisyonlarda ele alınarak Genel Kurul'da kanunlaştırılmasından yana. Çünkü önümüzdeki günlerde 58. Hükümet tarafından Meclise gönderilecek yasalarda CHP'ye 'jest' olarak konuşma ve muhalefet yapma hakkının genişletilmesi öngörülüyor.

Reklam
Reklam

Öte yandan, 58. Hükümet ve AK Parti Grubu bir koordinasyon çerçevesinde Anayasa değişikliği üzerinde de çalışıyor. AK Parti'nin Anayasa değişikliğinde öncelikli maddeleri, geçtiğimiz dönem 37 maddelik Anayasa paketi içinde bulunan ancak kabul edilmeyen 3 madde üzerinde.

AK Parti öncelikle Ananayasa'nın 76. maddesini değiştirerek milletvekili seçilme önündeki engellerin kaldırılmasını istiyor. Böylece milletvekili seçilemediği için Başbakan olamayan AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önünü açmayı hedefliyor.

AK Parti'nin hazırlamayı düşündüğü Anayasa paketindeki önem verdiği maddelerden biri de milletvekili dokunulmazlıklarıyla ilgili 83. madde. AK Parti, milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılmasını öngörürken, kürsü dokunulmazlığının korunmasını ve dokunulmazlığın kaldırılması sürecinin de kısaltılmasını da istiyor.

Anayasa'nın 90. maddesinin değiştirilmesi de AK Parti'nin gündeminde. Anayasa'nın 90. maddesi milletlerarası anlaşmaların uygun bulunduğuna dair hükümler içeriyor. AK Parti'nin buradaki hedefi de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde en çok davası bulunan ve bu davaların çoğunu da kaybeden Türkiye'nin bu konudaki 'sicilini' düzeltmek.

Reklam
Reklam

109. MADDEDE UZLAŞMA VE MUTABAKAT ARAYACAK

AK Parti'nin Anayasa değişikliğinde öncelik sıralamasında 109. madde de var. AK Partililer bu maddenin değiştirilmesinde zorlama yapmayacaklarını belirtirken, "Eğer bir değişiklik gerekiyorsa uzlaşma ve mutabakat ararız. Lüzumsuz gerginliklere yer yok" görüşündeler.

AK Parti bütün bunlarla birlikte siyasi partiler ve seçim kanunlarında da değişiklik öngörüyor. Bu değişikliklered siyasetin özgürlük alanının genişletilmesi düşüncesinde olduklarını ifade eden AK Partililer, tüm bu değişiklik çalışmalarında özellikle CHP ve ardından da sivil topum örgütleriyle bir araya gelme, uzlaşma ve mutabakat arama amacını da güdüyorlar.