AKP'de mini Anayasa paketi hazırlıkları

AKP, referandum süresini 120 günden 45 güne indiren yasa değişikliğini Meclis gündemine getirmesinin ardından, şimdi de mini Anayasa paketi hazırlığı için harekete geçti.

ANKARA (ANKA) - AKP, yeni anayasa için ilk olarak referandum süresini 120 günden 45 güne indiren yasa değişikliğiyle düğmeye basmıştı. AKP bu süreci ilk önce parti içinde yaptığı istişare toplantılarıyla işletmeye başlıyor. AKP yöneticileri 60’şar kişilik milletvekilleriyle bir araya gelerek bazı istişare toplantıları düzenliyor. Demokratik açılımında konuşulduğu toplantılarda ön plana anayasa değişikliği çıkıyor. AKP içinde milletvekillerinin neredeyse tamamı bir anayasa değişikliğinin yapılmasını istedikleri belirtiliyor.

Reklam
Reklam

AKP ilk önce kendi milletvekillerinin bu konudaki düşüncelerini ve desteklerini almaya çalışıyor. AKP yöneticileri bugüne kadar yapılan istişare toplantılarında milletvekillerinin anayasa değişikliği konusunda tam desteklerini görmüş durumda.

-İKİNCİ ADIM MUHALEFETİN YAKLAŞIMI-

AKP’nin, anayasa değişikliği sürecinde atacağı ikinci adım ise muhalefet partilerinin yapılacak bir anayasa değişikliğine nasıl yaklaştığını izlemek olacak. AKP kulislerinde anayasa değişikliği sürecinde muhalefetin nabzı şöyle izlenecek.

-CHP’nin olabilecek bir anayasa değişikliğine hangi şartlarda destek vereceğine bakılacak.

-Gerekirse hazırlanan anayasa değişikliği muhalefet partilerine sunulup görüş alınacak.

-Muhalefet partilerine “Siz de hazırlayın birleştirelim, ortak metin çıkaralım” önerisi sunulacak.

-Meclis Başkanı devreye gererek çok umutlu olunmasa da “Uzlaşı Komisyonu” çağrısı yapacak.

AKP, anayasa değişikliği ile ilgili süreci Şubat ayının başında başlatacak.

-MADDELER BELLİ NASIL YAPILACAĞI TARTIŞILIYOR-

Reklam
Reklam

AKP, ilk etapta yaklaşık 7 ya da 9 maddeden oluşacak bir anayasa paketi gündeme taşıyacak. Bu pakette; siyasi partilerin kapatılması, HSYK yapısı, askerlerin yargılanması, insan hak ve özgürlüklerinde yapılacak değişiklikler, sendikal haklar gibi toplumsal ve sosyal alanda muhalefetin de karşı çıkmayacağı değişiklikler olacak.

AKP, bu süreçte muhalefetin yaklaşımını izleyecek. Destek ve önerilerini, şartlı önerilerini masaya yatıracak.

Muhalefetin destek vermemesi ya da şartlı desteklerinin uygun olmaması halinde ise yapılacak değişiklikleri halk oyuna sunacak. (ANKA)