AKP'de 'teşvik' sancısı

ANKARA (İHA) - Hükümetin, yatırım ve istihdamı teşvik etmek amacıyla çıkarılan Teşvik Yasası kapsamına 13 ili daha dahil etmesi milletvekillerini ve teşkilatları rahatsız etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan karara tepki gösteren milletvekilleri, bir yandan da teşkilatları yatıştırmaya çalışıyor. İlleri teşvik kapsamı dışında kalan vekiller, teşvikin sektörel bazda uygulanmasını istiyor.

Hükümetin, Teşvik Yasası kapsamındaki il sayısını 36'dan 49'a çıkarması, illeri teşvik kapsamı dışında kalan milletvekillerini teşkilatlarla karşı karşıya bıraktı. Başbakan Erdoğan'ın 'Kişi başına düşen geliri değil, ekonomik ve gelişmişlik endeksini baz aldık' diyerek Artvin, Çorum, Elazığ, Kastamonu, Karaman, Kahramanmaraş, Kilis, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Rize, Trabzon ve Tunceli'yi de teşvik kapsamına alacaklarını açıklaması partiyi ayağa kaldırdı. Erdoğan'ın kararı açıklamasının hemen ardından kapsam dışında kalan illerdeki teşkilatlar ve seçmenler, milletvekillerini arayarak tepkilerini dile getirdiler. Milletvekilleri, 'Gerekirse istifa ederiz' tehdidinde bulunan teşkilatları yatıştırmaya çalışıyor.

Reklam
Reklam

Kapsam dışında kalan 32 ilin milletvekilleri, dün açıklanan listenin haksız rekabet doğuracağını ifade ettiler. Teşvikin iller yerine sektörel bazda uygulanmasını isteyen tepkili milletvekilleri, "Sektörel bazda bir destekleme Türkiye'nin kalkınması için çok daha elzemdir. Bu olayın yöresel, sosyolojik ve ekonomik bazda altyapısı var. Örneğin Afyon'da mermer sektörü, Karabük'te demir-çelik, Denizli'de tekstil, doğuda hayvancılık, Karadeniz'de çay ve ormancılık sektörü teşvik edilmeli ve desteklenmelidir. Her yöreye uygun sektörün desteklenmesi gerekir. Bu sosyolojiye de uygundur. İl il teşvik etmek çok yanlış. Bunun düzeltilmesi gerekir" değerlendirmesini yaptı.