AKP'den "Cumhurbaşkanına yetki"den geri adım

AKP, "kovuşturma yetkisinin cumhurbaşkanı'na verilmesine ilişkin" düzenlemede geri adım attı.

Yetki, teklifin maddelerine geçildiğinde verilecek bir önerge ile Adalet Bakanlığı'na verilecek. Kovuşturma ifadesi ise "soruşturma" olarak değiştirilecek. AKP, "kovuşturma yetkisinin cumhurbaşkanı'na verilmesine ilişkin" düzenlemede geri adım attı. Yetki, teklifin maddelerine geçildiğinde verilecek bir önerge ile Adalet Bakanlığı'na verilecek. Kovuşturma ifadesi ise "soruşturma" olarak değiştirilecek.

TCK'nın 301'nci maddesine yönelik değişiklik teklifi tartışmaları, Meclis Adalet Komisyonu'na da taşındı.

Reklam
Reklam

Toplantıya sabah saat 10.00'da başlayan komisyon TCK'nın 301 ve 305'nci maddelerinde değişiklik öngören kanun teklifiyle ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

Sabah saatlerinde "görsel basının komisyon toplantısını sonuna kadar izlemesi" yönünde muhalefet milletvekillerinin önerisiyle yaşanan gerginlik ilerleyen saatlerinde yerini sakinliğe bıraktı. Toplantıda teklifin tümü üzerindeki görüşmeler verilen aralarla birlikte yaklaşık 10 saat sürdü. AKP, "cumhurbaşkanına kovuşturma yetkisi" veren düzenlemede geri adım attı. Yetkinin Adalet Bakanlığı'na verilmesi ve kovuşturma ibaresinin soruşturma olarak değiştirilmesi için önerge hazırlayan AKP, teklifin maddelerinin görüşmelerine geçilmesiyle bu önergesini verecek.

-MHP'NİN ANAYASAYA AYKIRILIK ÖNERGESİ REDDEDİLDİ-

Komisyon toplantısında MHP milletvekilleri, teklifin "anayasaya aykırı" olduğu gerekçesiyle önerge verirken, Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya'nın bu yöndeki üç ayrı önergeyi birleştirmesi, MHP'lilerin tepkisine yol açtı. Yapılan itirazlara rağmen, Komisyon Başkanı İyimaya, anayasaya aykırılık önergelerini birleştirerek oylattı. Önergelerin kabul edilmemesinin ardından devam eden görüşmelerde ise milletvekilleri arasında ilginç diyaloglar yaşandı.

Reklam
Reklam

-"MİNAREYİ DÜZELTİYORUZ"A "MİNAREYE ÇAN TAKIYORSUNUZ" KARŞILIĞI-
Komisyon toplantısında, başkan Ahmet İyimaya, milletvekillerinin yaptığı itirazlara sık sık "gelin siz oturun", "gelin siz yönetin" karşılığını verirken, anayasayı bilmediğine yönelik eleştirilere de "2 doktora tezim var" yanıtını verdi. CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü teklifin tümü üzerinde yaptığı konuşmada Danimarka'daki karikatür skandalını hatırlatarak "Danimarka'da adamın biri Hazreti Muhammed'e küfretti. Bu beni rencide etti" dedi. Dink davasında verilen kararı yanlış bir karar olarak nitelendiren Mengü, "ama yanlış karar dünyanın her tarafında var. Fehriye Erdal, eli kanlı katil. Tek şansı Türk'ü öldürmek. Ben ırkçı değilim. Atatürk milliyetçisiyim. Sarkozy ne kadar milliyetçi ise ben de o kadar milliyetçiyim" dedi. Komisyon Başkanı İyimaya ise "milliyetçiliğini aşağı indiriyorsun, senin milliyetçiliğin onun üstünde" karşılığını verdi.

-MHP'li VURAL: "TARİHİ BİR HATA YAPARIZ"-

Reklam
Reklam

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da tartışılanın bir kimlik olduğunu belirterek "Bu, bir milletin ismini tartışma gibi bir konu. ‘Türklük' kavramını anlatmak bu kadar basit mi? Kanunun gerekçesinde milleti tarif ediyorsunuz. Milleti nasıl tarif edersiniz? Türk milleti bilinir, tarif edilmesine gerek yoktur. Hangi iradeyle tarif ediyorsunuz? Türklüğün neresi düşünceyi ve ifadeyi engellemiştir. Bunu kabul edersek tarihi bir hata yaparız. Bu hatayı yapmaya hakkımız yok" diye konuştu.
Komisyonda MHP Mersin Milletvekili Kadir Ural ise AKP'lilere "Sizler savunamıyorsunuz bu teklifi, Barroso'yu çağırın o daha iyi savunuyor" diye seslendi. Ural, teklif sahibi Veysi Kaynak'a ise "Kahramanmaraş'ın en önemli sorunu 301 midir? Kahramanmaraşlılar size ‘en öncelikli sorunumuz 301'dir' mi dedi" diye sordu. Komisyon toplantısında AKP Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman ise 301'le ilgili düzenlemeyi "Yaptığımız iş minareyi düzeltmekten ibaret" sözleriyle savundu. MHP'liler ise "minareyi bağladınız ipin ucunu Barroso'ya verdiniz. Minareye çan takıyorsunuz" diyerek tepki gösterdi.(ANKA)

Reklam
Reklam