AKP'den DTP'ye "darısı başınıza" temennisi

ANKARA (ANKA) -Anayasa Mahkemesi'nin, AKP hakkındaki kapatma davasında verdiği karar, DTP'yi de umutlandırırken, AKP Grup Başkanvekillerinden, DTP'ye "darısı başınıza" temennisi geldi.

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, 16 Eylül'de partileri hakkındaki kapatma davasında savunma yapacaklarını hatırlatarak, "Ümidimiz partimizin kapatılmayacağı yönündedir, buna inanıyoruz" dedi. Demirtaş, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın siyasilere yönelik uyarısını ise, "Mahkeme Başkanı Sayın Kılıç'ın siyasi partilere, siyasilere yaptığı çağrı çok önemliydi. Dolayısıyla Meclis'in tatilden sonraki gündemi Anayasa değişikliği ile siyasi parti kapatmanın tarihe karışmasıdır" sözleriyle değerlendirdi.

Reklam
Reklam

AKP Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin ve Mustafa Elitaş, Meclis'in tatile girmesi konusunda muhalefetten destek arayışları çerçevesinde, DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etti. Meclis'in 7 tasarı ve teklifi görüşerek tatile girmesi yönünde, AKP ve DTP arasında mutabakat sağlanırken görüşmede, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar da gündeme geldi. DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, karar nedeniyle AKP Grup Başkanvekillerine, "hayırlı olsun, gözünüz aydın" derken, AKP Grup Başkanvekilleri de "darısı başınıza" temennisinde bulundular.

-KARAR DTP'Yİ UMUTLANDIRDI-

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar, hakkında kapatma davası bulunan DTP'yi de sonuca ilişkin umutlandırırken, DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, AKP Grup Başkanvekillerinin ziyareti sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demirtaş, "16 Eylül'de savunmamızı yapacağız. Ümidimiz partimizin kapatılmayacağı önündedir buna inanıyoruz" dedi.

-"MECLİS'İN GÜNDEMİ SİYASİ PARTİLERİN KAPATILMASININ TARİHE KARIŞMASI OLMALIDIR"-

Reklam
Reklam

Demirtaş bir soru üzerine, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın siyasilere yönelik uyarısını da değerlendirdi. Demirtaş şunları söyledi:

"Mahkeme Başkanı Sayın Kılıç'ın, siyasi partilere, siyasilere yaptığı çağrı çok önemliydi. Dolayısıyla Meclis'in tatilden sonraki gündemi Anayasa değişikliği ile siyasi parti kapatmanın tarihe karışmasıdır. Mesele DTP'nin veya AKP'nin kapatılması meselesi değil. Demokrasinin kurumsallaşması meselesidir. Yoksa bizim partimizin kapatılacağı veya kapatılmayacağı üzerinden bir Anayasa değişikliği tartışılmamalıdır. İlkesel olarak parti kapatılmasına karşıyız. Parti kapatma tarihe karışmalı. Demokratik yaptırımlarla bu tür önlemler alınabilir. Tüzel kişilik olarak parti kapatmalar sonlanmalıdır. Ama nihayet bu Anayasal değişiklik olmasa bile partimizin kapatılmayacağına inanıyoruz. AKP ile ilgili gerekçeli kararı görmedik. Anayasa Mahkemesi nasıl bir açılım getirmiş, parti kapatmalarla ilgili yeni bir içtihat var mıdır, bunları görmeden bir şey söylemek mümkün değil. Ama dün mahkeme üyelerinin parti kapatma konusunda bir davayı görüyor olmalarından dahi rahatsızlık duyduğunu Sayın Başkan ifade etti. Dolayısıyla önemli olan parti kapatmaların mahkeme önüne gitmemesidir. Çünkü Mahkeme bu davalara bakmak istemiyor. Türkiye'ye de yakışmıyor bu davalar."

Reklam
Reklam