AKP'den Fransa'ya misilleme

ANKARA (İHA) - AK Parti, Fransa'da sözde Ermeni soykırımını inkar edenlere 5 yıl hapis cezasını öngören yasa tasarısına karşı atağa geçti. Fransa'ya misilleme yapmaya hazırlanan AK Parti, Fransa'nın Cezayir ve Ruanda'da soykırım yaptığını inkar edenlere 10 bin YTL para cezası öngören bir yasa teklifi hazırladı.

AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün hazırladığı yasa teklifinin gerekçesinde "Artık Fransa son 2 asırdır dünyayı kana bulayarak eski kolonilerinde ve işgal ettiği topraklarda işledikleri insanlık suçlarıyla yüzleşmelidir" dedi.

Reklam
Reklam

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Fransa'ya "Böyle fikir özgürlüğü olur mu? Beni de mi hapse atacaksınız?" diye tepki gösterdiği Ermeni yanlısı yasa tasarısına AK Parti'den misilleme geldi. AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün hazırladığı Fransa'nın sözde Ermeni soykırımını inkar edenlere 5 yıl hapis cezasını öngören yasa tasarısına karşı Fransa'nın Cezayir ve Ruanda'da yaptığı soykırımları inkar edenlere 10 bin YTL para cezası verilmesini öngören bir yasa teklifi hazırladı.

Akgün'ün hazırladığı 5 maddelik yasa teklifine göre Türkiye, Fransa'nın Cezayir'de ve Ruanda'da yaptığı soykırım katliamını açıkça kabul edecek. Fransa'nın yapmış olduğu katliamların soykırım niteliğinde, bu soykırımı inkar etmenin da suç olduğunu öngören yasa teklifinde "Fransa'nın Cezayir ve Ruanda'da yaptığı soykırımları inkar eden kimseye 10 bin YTL para cezası verilir" deniliyor.

KANUN TEKLİFİNİN GEREKÇESİ

Akgün "Fransa Soykırımını İnkar Suçu Hakkındaki Kanun Teklifi"nin gerekçesinde, bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı bir eyalet olan Cezayir'in 1830 yılından 1962 yılına kadar tam 132 yıl Fransız işgalcilerin postalları altında ezildiğine işaret etti.

Reklam
Reklam

Fransız zulmüne karşı yer yer direniş mücadelesi veren Cezayir halkının 2. Dünya Savaşı'nın ardından bağımsızlık için sokaklara döküldüğünü vurgulayan Akgün, bağımsızlık hareketini bastırmak için 8 Mayıs 1945 tarihinde geniş çaplı bir temizlik hareketi başlatan Fransız ordusunun, başkent El-Cezire'de yaklaşık 45 bin kişiyi hunharca katlettiğini hatırlattı. Akgün gerekçesinde Fransa'nın haksız olarak işgal ettiği topraklar üzerinde hakimiyetini sürdürmek için oluk oluk kan akıttığını dile getirerek, "Yaşanan tam bir soykırım idi. 19 Mart 1962'de ilan edilen ateşkese kadar tam 1.5 milyon Cezayirli direnişçi şehit edilmiştir. Afrika kıtasındaki Fransız soykırımını yalnızca Cezayir ile sınırlı değildir.

Fransız Milletler Topluluğu içinde yer alan Benin Burkina-Faso, Cibuti, Çad, Gabon, Gine, Kamerun, Komor Adaları, Moritanya, Nijer, Senegal ve Tunus'ta da kan gövdeyi götürmüştür. Fransa'nın Cezayir'de ve diğer Afrika ülkelerinde yaptığı soykırımdır ve soykırım insanlık suçudur. Soykırım 9 Aralık 1948 tarihli 'Soykırım suçunun önlenmesine ve cezalandırılmasına ilişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nde ulusal, ırksal ya da dinsel bir grubun, toptan veya bir bölümünü yok etme niyetiyle bir grubun üyelerini öldürmek, bir grubun üyelerine bedensel ve ruhsal ağır zarar vermek, bir grubun hayatının fiziki çöküşünü sağlayacak ortamı hazırlamak, bir grubun çocuk sahibi olmasını engellemek, bir grubun çocuklarının zorla bir başka gruba verilmesini sağlamak şeklinde tanımlanmıştır" dedi.

Reklam
Reklam

Akgün, Fransa'nın yaptığı katliamların soykırım niteliğinde olduğunu ve soykırımı inkar etmenin suç olarak düzenlendiğine işaret ederek, "Artık Fransa'nın son 2 asırdır dünyayı kana bulayarak eski kolonilerde ve işgal ettiği topraklarda işledikleri insanlık suçlarıyla yüzleşmesi zamanıdır" ifadesini kullandı. Akgün kanun teklifinin gerekçesinde ayrıca şu ifadelere yer verdi:

"Bu teklif kardeş Cezayir halkının işgalci ve sömürgeci Fransızlara karşı verdikleri bağımsız mücadelesinin her döneminde şehitlerinin hatırasını tazelemek, Fransa'nın Cezayir'de ve diğer Afrika ülkelerinde yaptığı katliam ve insanlık suçlarını tescil etmek ve soykırıma sessiz kalmamak üzere hazırlanmıştır."