AKP'den Güney Kıbrıs'a 'teşkilat' çalımı

ANKARA (İHA) - Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde 'Muhafazakar Demokrat' adlı dernek açan AK Parti, Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti'ni (GKRY) pas geçti. AK Parti, Kıbrıs sorunu çözülünceye kadar Güney Kıbrıs'ta dernek açmama kararı aldı.

Türkiye'nin AB'den müzakere tarihi almasının hemen ardından Avrupa'da 'çatı dernek' kurma çalışmalarını hızlandıran AK Parti, Türklerin en yoğun yaşadığı Köln, Berlin ve Brüksel'de 'Muhafazakar Demokrat' adı altında teşkilat kurdu. Ağırlıklı olarak Türkiye'nin AB üyeliği için lobi faaliyetinde bulunacak olan çatı derneğin merkezi, Türkler'in en yoğun olarak yaşadığı Almanya olarak belirlendi. Derneğin en yakın rakibi ise Avrupa Milli Görüş Teşkilatı Merkezi olacak. Ancak Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla daha önce herhangi bir örgütte veya dernekte görev yapmış kişiler, AK Parti'nin kurduğu dernekte görev alamayacak.

Reklam
Reklam

AK Parti'nin Avrupa'daki örgütlenmesi Almanya ile sınırlı kalmayacak. 3 milyon Türk'ün yaşadığı Almanya'nın Köln ve Berlin şehirlerinde dernek kuran AK Parti, Belçika'nın başkenti Brüksel'de de aynı teşkilat yapısını oluşturdu. AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı'nın yürüttüğü çalışmalar sonucunda Avrupa'nın diğer başkentlerinde de dernek kurulacak. İlk etapta Fransa'nın başkenti Paris ve Hollanda'da 'Muhafazakar Demokrat' derneği kurmayı hedefleyen parti, Kıbrıs sürecinin en yoğun olduğu dönemde Güney Kıbrıs'a 'teşkilat' çalımı attı.

AK Parti, 1 Mayıs 2004 tarihinde Avrupa Birliği'ne (AB) üye olarak alınan Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti'nin (GKRY) Türkiye tarafından tanınmadığını bir kez daha gösterdi. Kıbrıs sorunu çözülmeden Güney Kıbrıs'ın tanınmayacağını defalarca dile getiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti yönetimi, Güney Kıbrıs'ta dernek açmayacak. AB üyesi ülkelerde dernek kuran parti bu kararıyla, Rumları pas geçmiş oldu. Kıbrıs sürecinin yoğun olarak tartışıldığı son günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk tarafının gerekli her türlü adımı attığını belirterek, adım atma sırasının Rumlarda olduğunu ifade etmişti. Erdoğan, Kıbrıs sorunu çözülmediği sürece Güney Kıbrıs'ın tanınmayacağını da dile getirmişti. AK Parti, tüm bu tepkileri kendi faaliyet alanında hayata geçirerek, adanın Rum kesiminde dernek açmadı. AK Parti, Kıbrıs sorunu çözüldüğü takdirde bu kararını yeniden gözden geçirecek.

Reklam
Reklam

Türkler'in yoğun olarak yaşadığı Avrupa kentlerinde kurulan dernekler aracılığıyla, Türkiye'nin AB üyeliği için lobi faaliyetinde bulunulacak. Yurtdışında yaşayan vatandaşların sorunlarını da dernek aracılığıyla çözmeyi planlayan AK Parti, yurtdışındaki Türkler'in, bulundukları ülkedeki siyasal faaliyetlere daha etkin katılımını sağlayacak. Yurtdışı temsilcilerini üniversite eğitimi görmüş ve devlette çalışan kişilerden seçen parti, 'toplumdaki herkese ulaşmayı' da bir kriter olarak belirledi.