AKP'den imaj değişikliği taktiği

AKP, kapatma davasına karşı formüller ararken, partinin hukukçuları tarafından bir süredir üzerinde çalışılan yasal değişikliklerin ne olacağı dün yapılan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında da netleştirilemedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün toplanan ve yaklaşık 4 saat süren MYK toplantısında parti hakkında açılan kapatma davası ayrıntılarıyla ele alındı. Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek'in de katıldığı MYK'da milletvekillerinin davayla ilgili görüşleri de değerlendirildi. Alternatifli olarak hazırlanan değişikliklerden birinde karar kılınacağı ve söz konusu değişikliğin de bu hafta içinde meclise getirilmesinin kararlaştırılması beklenen toplantıda farklı bir karar çıktı.

Reklam
Reklam

-GERİLİMİ DÜŞÜRÜLECEK-

ANKA muhabirinin edindiği bilgiye göre, MYK üyeleri hangi yasal değişikliğin meclis gündemine getirilmesi konusunda karar birliğine varamadı. Toplantıda "Bu formüller üzerinde biraz daha çalışılmalı" kararında hemfikir olunurken değişikliler konusunda da acele edilmemesi kararlaştırıldı.
AKP yönetimi bu süreçte öncelikle gerilimin düşürülmesi ve kapatma davasının ardından yaşanan tartışmaların azaltılmasını amaçlayacak. Bunun için Başbakan Erdoğan'ın son dönemlerde söylediği "Türkiye kazanacaksa biz kaybedelim" ifadesini ön plana çıkarılacak. Avrupa Birliği sürecinin hızlandırarak reformlara hız verecek olan AKP, "Önceliğimiz Türkiye" imajını kamuoyuna benimsetmeye çalışacak.

-ABD VE AB'NİN TAVRI-

Bu arada, toplantıda sadece partiyi kurtaracak formüllerin tartışılmadığı son günlerde özellikle yabancı basının değerlendirmeleri, ABD ve AB'nin yaklaşımı da dikkate alındı. Dünya basının yaklaşımı olumlu karşılandı. Özellikle ABD'nin, AKP'nin kapatılmasını kaygıyla karşılamaları, AB'nin uyarıları bu süreçte "olumlu gelişmeler" olarak değerlendirildi. AB'nin, "Reform" hatırlatması ise AKP'de taktik değiştirilmesine neden olduğu öğrenildi.
Bu çerçevede, komisyonlarda bekleyen ve AB müktesebatı çerçevesinde hazırlanan tasarılara kaldığı yerden devam edilecek. Bunun için ilgili komisyonlara gündem için talimat verilerek komisyonlarda bekleyen Türk Ticaret Kanunu ve Yargıtay Kanunu ile Türk Borçlar Kanunu'nun alt komisyon çalışmalarına hız verilecek.

Reklam
Reklam

-UZLAŞMA YOLLARI ARANACAK-

AKP, Avrupa Birliği'nden gelen uyarı ve çağrıları dikkate alarak yeni bir çalışma da yapacak. Bu çerçevede, mini anayasa paketini Meclis gündemine taşımadan önce Avrupa Birliği reformlarına ağırlık verecek. Tartışmalı TCK'nın 301. maddesi gibi değişikliklere öncelik vererek, "Önceliğimiz Türkiye, AB ve Demokratikleşme" projesi ile "kendine demokrat" imajını silmeye çalışacak.
Bu süreçte özellikle MHP ve ardından CHP ile uzlaşma yollarını arayacak olan AKP yönetimi yasal değişiklikler için bu iki partinin nabzını yoklayacak. AKP'nin kapatılmasını ve özellikle Başbakan Erdoğan'ın siyasi yasaklı olmasını engelleyecek değişiklikler için her iki parti ile uzlaşılmadığı takdirde mini Anayasa değişikliği paketi yine gündeme getirilecek ve bunun için referanduma gidilebilecek.

-SAVUNMA İHMAL EDİLMEYECEK

Bir taraftan yasal değişiklikler üzerinde çalışan AKP öte taraftan ise savunma hazırlıklarına başladı. Daha önce Fazilet Partisi hakkında açılan kapatma davasının savunmasını hazırlayan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek bu iş için görevlendirilirken savunma da demokrasi vurgusunun ön plana çıkarılması bekleniyor. Güçlü bir savunma hazırlamak isteyen AKP'nin Anayasa Mahkemesi'nden savunma için ek süre talep edeceği de bildirildi.

Reklam
Reklam

(ANKA)