AKP'den zorunlu din dersi tartışmalarına son nokta

ANKARA (İHA) - AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), zorunlu din dersiyle ilgili düzenlemenin 1982 Anayasası'ndaki haliyle korunmasını kararlaştırdı. Buna göre, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi okullarda zorunlu olacak ancak din eğitimi isteğe bağlı olarak verilecek.

MYK, özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) dünkü kararının ardından din eğitimiyle ilgili uygulamada yaşanan sorunların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak değişikliklerle çözülmesini benimsedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu, 'zorunlu din dersi' tartışmalarına son noktayı koydu. Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu başkanlığında oluşturulan komisyonun hazırladığı raporun değerlendirildiği toplantıda, zorunlu din dersi düzenlemesinin 1982 Anayasası'ndaki mevcut haliyle devam etmesine karar verildi. 1982 Anayasası'nın zorunlu din dersini düzenleyen 24. maddesine göre Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alıyor. Aynı maddede isteğe bağlı kılınan din eğitimiyle ilgili de, "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır" hükmü yer alıyor.

Reklam
Reklam

Toplantıda AİHM'in 'Zorunlu din dersi insan haklarına aykırıdır' kararı da değerlendirildi. MYK, din eğitimiyle ilgili uygulamada yaşanan sorunların aşılması için inisiyatifin Milli Eğitim Bakanlığı'na bırakılmasını kararlaştırdı. Din eğitiminin isteğe bağlı olması hükmünü düzenleyen 24. maddenin ikinci fıkrasının Anayasa'da aynen devam etmesi benimsenirken, söz konusu maddeye uygulamada işlerlik kazandırılması kararlaştırıldı. Bu çerçevede din eğitimiyle ilgili uygulamada ortaya çıkan sorunlar Anayasa ile değil Milli Eğitim Bakanlığı'nın hayata geçireceği müfredat değişikliğiyle çözülecek.