ANKARA (ANKA) - Burhan Kuzu, “Bu bir şov hareketidir. Şov yapıyorlar. Hiçbir hukuki temeli yoktur bu tür girişimlerin, sadece şovdur başka da bir anlamı yoktur. Partinin kendi içindeki çalkantıyı gidermek adına yapılan bir harekettir, kongreye yönelik bir çalışmadır, başka bir şey değildir” dedi.
ANKA’ya konuşan Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, CHP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması için toplu dilekçe vermesini değerlendirerek şöyle devam etti:
“Bir defa bu şekilde toplu dilekçe vermiş olmaları dokunulmazlıktan vazgeçme biçimindeki yaklaşımının hiçbir hukuki temeli yoktur, bu bir şov hareketidir. Şov yapıyorlar. Burada sadece fezlekesi olan, dosyası olan milletvekillerinin böyle bir hakkı vardır. Bu hakkını da ancak hazırlık komisyonu kurulursa ve kendisi daveten çağrılırsa ancak o zaman beyan edebilir ya da yazılı dilekçe verebilir. Bunun dışında Meclis Başkanlığına böyle bir dilekçenin hiçbir karşılığı yoktur, hiçbir hukuki temeli yoktur bu tür girişimlerin, sadece şovdur başka da bir anlamı yoktur.”
-BUNDAN SONRA NE OLACAK?-
Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, bundan sonra ne olacağına ilişkin ise şunları söyledi:
“Hiçbir şey olmayacak, boş bir müracaattır. Karşılığı yoktur hukukta, ne Anayasa'da ne yasada, böyle bir yöntem yok, çünkü onun için şov diyorum.Partinin kendi içindeki çalkantıyı gidermek adına yapılan bir harekettir, kongreye yönelik bir çalışmadır, başka bir şey değildir bu.”
-“DOSYASI OLMAYAN MİLLETVEKİLİ NASIL DİLEKÇE VEREBİLİR”-
“Dosyası olmayan milletvekili nasıl dilekçe verebilir” diye soran Kuzu, “Dosyası olmayan vekilin böyle bir hakkı yok bir defa. Dosyası olan vekilin de evvela komisyon kurulur hazırlık komisyonu, o davet eder oraya çağırılır ya oraya gelir ya da yazılı olarak gönderir, savunmasını yapar” dedi.
-“TOPLU VAZGEÇME DİYE BİR YÖNTEM YOKTUR”-
Dokunulmazlığın kaldırılmasının İçtüzüğe göre vekilin talebine bağlı olmadığına dikkat çeken Kuzu, şöyle dedi:
“134. madde diyor ki; dokunulmazlığın kaldırılmasını üyenin bizzat istemesi yeterli değildir, diyor. Çünkü bu kamu düzenindendir, kamu yararı için konulmuştur, vekil bundan keyfine göre vazgeçemez, mahkemelerde bağımsızlık ve teminat ne ise üniversitedeki özerklik bilimsel serbestlik ne ise o amaca yöneliktir, yaptığı işle alakalı milletin hakkını rahat gözetsin diye verilmiş bir yetkidir, toplu vazgeçme diye bir yöntem yoktur. Fezlekesi olmayanın böyle bir talep hakkı zaten yoktur. Fezlekesi olan dosyası olan vekil de çağrıldığı zaman ancak Karma Komisyona bu ifadeyi yazılı veya sözlü verir. Kaldı ki bu talebi de mutlak bir değer ifade etmez, onun istemesi kaldırma için yeterli değildir.”
-“CHP’NİN BAŞVURUSUNU AİHM REDDETTİ”-
CHP’nin bu konuyu AİHM’e götürdüğünü ifade eden Kuzu, “Nitekim CHP bu meseleyi İnsan Hakları Mahkemesine götürdü, orada da kaybetti davayı, aynen bizim gerekçelerle reddetti talebini, öyle bir hakkınız yoktur diye, şov yapıyorlar. Bu parti içindeki çalkantıyı gidermeye yöneliktir. Tamamen kendi derdiyle ilgilenen bir tablo vardır ortada ve bunu da alet ediyorlar” diye konuştu.
-“KILIÇDAROĞLU’NUN DOSYASI GELMEDİ”-
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dosyasının henüz gelmediğini de ifade eden Kuzu, fezlekenin gelmesi halinde ne yapılacağı konusunda da şunları kaydetti:
“Hiç kimseye ayrı bir muamele yapamayız. Dosyanın cinsine adamın rengine göre bir sıfatına göre bizde ayrı bir muamele olmaz. Karma Komisyon, hazırlık komisyonunu kurar, hazırlık komisyonu bir rapor yazar, o rapor karma komisyonda görüşülür. Neye karar verilirse odur.Biz burada ya kaldırılmasına ya da dönem sonuna ertelenmesine deriz. Genel Kurula ayrıca sunulur. Biz kaldırılmasın dersek oylanmıyor. (Kaldırılsın derseniz) Oylanıyor.”
-“İLK DEFA OLUYOR”-
“Daha önce toplu bir dilekçe oldu mu” sorusuna Kuzu, “İlk defa oluyor böyle bir şey” yanıtını verdi.
-CUMHURİYET TARİHİ BOYUNCA 3 BİN DOSYA GELDİ-
Kuzu, Cumhuriyet tarihi boyunca dokunulmazlık konusunda gelen dosya sayısının da 3 bin olduğunu belirterek, “Bugüne kadar Meclis’te aşağı yukarı Cumhuriyet tarihi boyunca değişik aynı dosya tekrar geldiği için seçilenin tabi o zaman sayı çok kabarık ama her bir dosyayı tek tek aldığınız zaman yani bir dosya bir defa geldiğini varsayarsak Cumhuriyet tarihi boyunca 3 bin dosya gelmiş toplamda tamamı ama 3 bin dosyanın içerisinde kaldırılan sadece 42 dosya var. Cumhuriyet tarihi boyunca” dedi.
“Sizin döneminizde kalkan oldu mu” sorusuna da Kuzu, “Benim dönemimde olmadı” yanıtını verdi.
Komisyonda bekleyen dosya sayısının 622 olduğunu ifade eden Kuzu, “622, ama 500 kusuru BDP’ye ait” dedi.