AKPM'den Rum azınlığına karşı "olumlu tutum" çağrısı

Strasbourg - Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komitesi, Türkiye'ye, Bozcaada ve Gökçeada'da yaşayan Rum azınlığına karşı "olumlu tutum" sergilemesi çağrısında bulundu.

Komite tarafından kabul edilen karar tasarısında, "bugüne kadarki olumlu jestlerin memnuniyetle karşılandığı" ifade edilirken, "Rumların eğitim ve toprak konularındaki sorunlarına daha fazla ilgi gösterilmesi ve bu adalarda zarar gören doğal ve kültürel mirasın onarılması" talepleri yer aldı.

Reklam
Reklam

Adalardaki nüfusun Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde ortaya çıkan krizlerden uzun süre olumsuz etkilendiği belirtilen tasarıda, "Türkiye'nin, olumlu bir tutum alarak, hem modası geçmiş milliyetçi refleksleri aşma, hem de Avrupa'nın iyi komşuluk ilişkilerini uygulama yönünde bir iyi niyet örneğini sergilemiş olacağı" ifadesi kullanıldı.

Tasarıda, adaların iki kültürlü karakterinin korunmasının, Türkiye ile Yunanistan arasındaki işbirliği için de örnek olacağı görüşü dile getirildi.

İsviçreli parlamenter Andreas Gross tarafından hazırlanan rapor ve buna bağlı tavsiye kara tasarısı, nihai olarak, AKPM'nin 27 Hazirandaki genel kurulunda tartışılarak oylanacak.

AA