AKPMHP koalisyonu için kapılar kapalı mı?

İki parti son iki hafta TBMM’deki iki kritik oylamada en azından dolaylı olarak birlikte hareket etti. Bu durumda "MHP kesinlikle AKP'yle hükümete girmez" demek ne kadar doğru? Ankara'dan gazeteci Sinan Onuş uzmanlara sordu.

Sinan Onuş

Ankara

İki hafta önce MHP milletvekillerinin son turda geçersiz oy kullanmaları sonucu AKP adayı İsmet Yılmaz TBMM Başkanı seçildi.

Dün de Radyo Televizyon Üst Kurulu'nda (RTÜK) boşalan üç üyelik için seçim yapıldı. AKP'nin son genel seçim sonrsı kaybettiği üyeliği, CHP-HDP'ye karşı AKP-MHP ittifakıyla bu MHP'nin adayı kazandı.

Peki, TBMM'deki kritik iki oylamadaki duruşlar düşünüldüğünde, AKP-MHP koalisyonu ihtimaline "kapılar tamamen kapandı" demek için erken mi?

Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Ahmet Takan, "Kapılar tamamen kapalı" demek için çok erken olduğu kanısında. Takan, geçmişteki koalisyon görüşmelerini hatırlatarak, "restleşmelerin yumuşadığını, yumuşamaların daha sonra sertleştiğini gördük” diyor.

Reklam
Reklam

TBMM Başkanlık seçimleri öncesinde adayların parti turlarını örnek veren Takan, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"AKP adayı İsmet Yılmaz, MHP'ye gittiğinde ve Devlet Bahçeli'yle görüştüğünde herkes 'Toplam görüşme 7 dakika sürdü. Devlet Bey demek ki Deniz Baykal'a destek verecek' yorumu yapmıştı. Sonra sonuç ne oldu?"

Gazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Erdinç Yazıcı'ya göre ise kapılar "tamamen değil ama çok büyük ölçüde kapatıldı” ve bundan sonrası için bir AKP-MHP hükümeti kurulursa bu "büyük bir sürpriz" olacak.

‘Kaybet-kaybet koalisyonu olur'Metropoll Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Özer Sencar da Bahçeli'nin AKP'yle koalisyon yapmak istemediği kanaatini taşıyor. RTÜK seçimlerinde AKP'lilerin MHP'li üyenin seçilmesine destek olmasını ise "benzer tabanları paylaşan iki parti olduğu için doğal" olarak niteliyor.

Sencar AKP-MHP koalisyonunun, "kaybet-kaybet koalisyonu" olacağı görüşünde ve bunu şöyle açıklıyor:

"AK Parti'de yaklaşık 4 puanlık bir Kürt seçmen var. MHP'yle koalisyon kurulduğunda güvenlikçi bir kabine olur. Bu da Kürt seçmeni kaybetme riskini çok yüksek miktarda getiriyor. MHP açısındansa MHP'nin oyları AK Parti'ye doğru gider. Çünkü MHP'de, 3 puana yakın bir AK Partili seçmen kitlesi var.”

Reklam
Reklam

Koalisyon görüşmelerine 4 günlük bayram arası verildi. Bayram sonrasında ise ikinci tur görüşmeleri başlayacak. Eğer 24 Ağustos'a kadar hükümet kurulamazsa Türkiye yeniden erken seçime gidecek.

Başbakan ve AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu kendilerinin "Türkiye'nin hükümetsiz bırakılmaması ve güçlü bir hükümet kurulması" gerektiğini düşündüklerini söylemiş, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin de "aynı kanaatte" olduğunu vurgulamıştı.

MHP ise konumunu, "dördüncü ve şartlı şık" olarak niteliyor ve koalisyon için kendisi dışındaki seçeneklerin denenmesinde ısrarlı..

Gazeteci Takan, MHP'nin bu tavrını, "Her parti kendi durduğu pozisyona bakar. AKP, 7 Haziran'da önemli bir darbe yedi, tek başına iktidardan düştü. Ama ne yaptı? İzlediği politikalarla elini güçlendirmeye çalıştı. MHP'nin de yaptığı bu" diye yorumluyor.

'Adalet Bakanlığı, CHP'ye verilmez'Metropoll'den Özer Sencar, erken seçim ihtimalinin daha fazla olduğunu düşünüyor ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, etkili bakanlıklardan Adalet'i, CHP'ye kesinlikle vermeyeceği kanısında.

Reklam
Reklam

Sencer'e göre Adalet Bakanlığı, Erdoğan'ın kişisel durumuyla ilgili önemli bir bakanlık. CHP de bu bakanlığı alamadığı takdirde, yolsuzlukların üzerine gidemez. Bu da CHP seçmenini öfkelendirir ve oy kaybettirir.

Gazeteci Takan ibrenin CHP'ye kaydığı yorumları için de "çok erken" ifadesini kullanıyor ve "Geçmiş yılların tecrübesiyle itidalli davranılmalı. Şu ihtimal de var, bunun örneklerini Anayol, Refah-Yol koalisyonlarında yaşadık. CHP ile bir koalisyon kurulur ve bu belki iki ay ömürlü olur, ondan sonra dönülür MHP'yle kurulur. Türkiye'nin bu gibi şeylere de hazırlıklı olması lazım" diyor.

Doç. Dr. Yazıcı ise MHP liderinin "Türkiye'yi muhalefetsiz bırakmayız" sözleri ile bir erken seçimde AKP azınlık hükümetine destek verilebileceği yolunda sinyal göndermiş olabileceği kanaatinde.

Dışardan MHP destekli bir AKP azınlık hükümeti kurulması ihtimali olduğunu söyleyen Yazıcı'ya göre MHP ile "yeniden diyalog", belki o safhada sağlanabilir.

Ancak MHP'li yöneticilerin böyle bir hükümete destek vermeyecekleri yönündeki açıklamaları biliniyor.

Reklam
Reklam

Bunu anımsattığımızda Yazıcı, 45 günün sonunda hükümet kurulamazsa bir seçim hükümeti kurulacağını ve bu hükümette HDP temsilcilerinin yer alacağını söyleyerek şu yanıtı veriyor:

"Burada bir kısım bakanlıklar HDP'ye gidecek. MHP, HDP'nin birkaç bakanlıkla kısa süre bile olsa Türkiye'yi yönetmesine tahammülü olmadığını ifade ediyor. Bunu önleyebilmek açısından AK Parti azınlık hükümetine, seçim takvimi üzerinden destek verebilir."