AKP'nin "Alevi açılımı" "dini kültüre hizmet" olarak genişliyor

ANKARA (ANKA) - AKP'nin uzun süre önce başlattığı "Alevi Açılımı" bu kez "Dini Kültüre Hizmet" şeklinde genişletiliyor.

AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, yeni açılım ile ilgili, "Herhangi bir gruba azınlık tanımlaması ile yaklaşmayı düşünmüyoruz. Bütün vatandaşlarımızın eşit ve eşdeğer vatandaş olarak görülmelerini hedefliyoruz. Hedefimiz bu" dedi. Çamuroğlu, ANKA'ya yaptığı açıklamada, AKP'nin "Alevi Açılımı" ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Partisinin açılım ile ilgili çalışmalarının "Alevi Açılımı" ile sınırlı kalmayacağını bildiren Çamuroğlu, ilk önce "azınlık" tanımlamasını ortadan kaldırmak istediklerini ve bunu hedeflediklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

Çamuroğlu, yapacakları açılımla sadece alevileri değil, bu ülkede kendilerini itilmiş, ikinci sınıf vatandaş olarak hissedenlerin problemlerine çözüm, sorunlarına çare arayacaklarını bunların da gerek yasayla gerekse yönetmelikle çözeceklerini söyledi. Çamuroğlu, "Her hangi bir gruba azınlık tanımlaması ile yaklaşmıyoruz. Bütün vatandaşları eşit ve eşdeğer vatandaş olarak görülmelerini hedefliyoruz hedefimiz bu" dedi.

-AÇILIMLARA YENİ BİRİM GELİYOR-

Çamuroğlu, Alevi derneklerinin istek ve sorunlarının çözüm yerinin ne Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, ne de Kültür Bakanlığı'nın olduğunu ifade etti. Çamuroğlu, yeni yılla birlikte Hükümetin "Dini Kültüre Hizmet" çerçevesinde yeni bir birimin oluşturacağı mesajını da verdi. Ancak, bu birimin bakanlık mı yoksa farklı bir kuruluş mu olacağı konusunun ise netleşmediğini söyledi.

-"AZINLIKLAR TALİHSİZ DERİNLİKLERDİR"-
Türkiye'de azınlıkların Lozan Anlaşması ile belirlendiğini hatırlatan Çamuroğlu, azınlık olarak belirlenen gruplara "azınlık" dayatılması yapıldığını öne sürdü. Çamuroğlu şöyle dedi:

Reklam
Reklam

"Azınlık tanımlaması konusunda AB ile biz farklı kavramlara sahibiz. Azınlık kavramının tarihi derinliği var. Tarihi derinlik talihli değil, talihsiz bir derinliktir. Lozan Anlaşması'nda şu var: Azınlıkları dayatıldı. Keşke zamanında onları bu şekilde tanımlamasalardı. Başlangıçta azınlıklar avantaj olarak görüldü, oysa avantaj dezavantaja döndü. Sonra görüldü ki, azınlık olmak hukuki güvence getirmiyor.

-OCAK AYININ İLK HAFTASINDA MUHARREM İFTARI İSTANBUL'DA VERİLECEK-

Çamuroğlu, geçen yıl ilkini yaptıkları ancak büyük tepki toplayan "Muharrem İftarı"nın ikincisini düzenleyeceklerini bildirdi. Çamuroğlu, bu iftar yemeğine sadece Alevi derneklerinin davet edilmeyeceğini, geniş bir kesime davet gönderileceğini kaydetti. Çamuroğlu, Ocak ayında verilecek Muharrem İftarı'nın ise bu yıl Ankara'da değil İstanbul'da gerçekleşeceğini söyledi.