AKP'nin listeye aldığı 200 aday incelensin

ANKARA (ANKA)- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP'nin milletvekili adayı listesine alınan 200 kişinin arasında DTP'li bağımsız adaylarla paralellik taşıyanlar olduğunu ifade etti.

AKP'ye ve seçmenlere "listeleri incelemeleri" önerisinde bulunan Bahçeli, olası CHP MHP koalisyonu ile ilgili olarak da "CHP-MHP koalisyonundan alerji duyanlar acaba PKK'nın siyasal maşalarıyla AKP'nin birlikteliğine alerji duymayacaklar mı" dedi.MHP lideri Bahçeli, Kanal B'de katıldığı programda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bahçeli, AKP listeleriyle ilgili şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Seçmen AKP listelerine baksın. AKP'liler de baksın. Bağımsız adaylara paralel adaylar var. Türkiye'yi takip ediyoruz. Türkiye'yi Türkçe yaşıyoruz. 200 milletvekili listeye konulmadı, başkaları ve bilinmeyen isimler konuldu. AKP'liler ve seçmenler listeleri incelesin. Tavsiyemiz budur" diye konuştu.

Bahçeli, seçim sonrası olası bir MHP-CHP koalisyonunun olabileceği senaryolarının hatırlatılması üzerine hedeflerinin tek başına iktidar olmak olduğunu söyledi. Halka tek başına iktidar olmak için giderken kapalı kapılar ardında koalisyon pazarlığı yapmayacaklarını belirten Bahçeli, AKP'nin bu senaryoyla partilileri etkilemeye çalıştığını kaydetti.

BARZANİ VE ÖCALAN BASTONLARI

Bahçeli, AKP'nin DTP kökenli bağımsız adaylarla bir koalisyon kurmayı düşündüğünü iddia ederek şöyle konuştu:

"AKP'nin PKK'nın siyasallaştırılma sürecinde bir enstrüman olan DTP'nin bağımsız adaylarıyla kendisinin tek başına iktidar olma eksikliğini tamamlayacak örtülü bir koalisyon düşüncesinin bugünden kamufle edebilmek için MHP'yi ve MHP'li insanları tahrik ediyor ki yarın kendisiyle olan koalisyona yönelik eleştirilerin üstünü örtmek istiyor kendi tabanında."

Reklam
Reklam

Bahçeli, Hükümet'in "Barzani ve Öcalan bastonlarına dayanarak" iktidarını devam ettirmek gibi çok büyük bir gafletin içinde olduğunu da öne sürdü. Bahçeli, "CHP-MHP koalisyonundan alerji duyanlar acaba PKK'nın siyasal maşalarıyla AKP'nin birlikteliğine alerji duymayacaklar mı?" dedi. Milletvekili aday listelerinin iyi incelenmesi gerektiğini belirten Bahçeli, "AKP'nin 353 milletvekili vardı, büyük bir çoğunluğu listede yer alamadı. Listede yer alanlarla liste dışında bağımsızların birlikteliğini sağlayabilecek ortaklıklar hangi illerde ne şekilde kuruldu" diye sordu.

AKP ile DTP kökenli bağımsız adaylar arasında bir ilişkinin olup olmadığının sorulması üzerine Bahçeli, söylediklerinin çok büyük bir iddia anlamına gelmeyeceğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Bağımsızlarla olabilecek olan gelecekteki birlikteliğin aynı zamanda 353 milletvekilini tekrar yeni seçime hazırlarken devre dışı bıraktığı milletvekillerinin yerine milletvekili olarak koyduklarını incelemeleri lazımdır diye söylüyorum."

Reklam
Reklam

"ECEVİT'İN YANINDA, OMZU DÜŞÜK YÜRÜYEN BİR BAŞBAKAN YARDIMCISI MI OLSAYDIM?"

Devlet Bahçeli, DSP-MHP-ANAP hükümeti sırasında kendisinin Başbakan Bülent Ecevit'in yanında "suskun puskun, el pençe divan" durduğu eleştirilerini hatırlatarak şu yanıtı verdi:

"Ne yapacaktık sayın Başbakan Ecevit karşısında. Omuzu düşük şekilde yürüyen bir Başbakan Yardımcısı mı olacaktık? Elinde tespih, güvercin taklası atan, bağrı başı açık davranışlarla mı bulunacaktık? Türkün kültüründe, töresinde, İslamiyet'te böyle bir edepsizlik var mı acaba? Sayın Başbakan (Ecevit) her şeyden evvel Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı'dır. İkincisi de Türk siyasi hayatında yer etmiş değerli bir şahsiyettir, üçüncüsü de bizim yaşça büyüğümüzdür. Böyle bir üçleme içerisinde sadece birilerinin kompleksini tatmin etmek için Türk'ün töresini ve edebini yıkarak davranış bozukluğu sergilemek, bizden kimin isteme hakkı vardır? Bu ülkücü hareketi, milliyetçi hareketi bunlar ne zannediyor."

"Kendilerinin içerisindeki marazlığı MHP'de görmek istiyorlar" diyen Bahçeli, bu oyuna düşmeyeceklerini ifade etti. Kendilerinin iktidar ortağı olduğu dönemde "PKK lideri Abdullah Öcalan'ı asamadı" diye eleştirildiklerini de söyleyen Bahçeli, bu eleştiriyi yapanların 1984'ten beri Meclis'te bekletilen 57 idam dosyası hakkında hiçbir söz söylemediğini kaydetti.

Reklam
Reklam

MHP'nin koalisyon ortağı olduğu zaman, 12 Ocak 2000'de, 7 saat 23 dakika süren bir "liderler zirvesi" yapıldığını hatırlatan Bahçeli, "Şimdiki Başbakan'ın ifadesiyle 7 saat 23 dakika çelik çomak mı oynandı içerde?" dedi. Bahçeli, "Bütün bunlar tartışılmıştır ve sonuç olarak bu Başbakanlık'ta bekletilmesi gerektiği, AİHM'ne başvuru hakkının da kullanılması gerektiği, ihtiyati tedbir kararı alınıncaya kadar da bunun Başbakanlık'ta bekletilmesi gerektiği 3 liderin imzasıyla kamuoyuna da açıklanmıştır. Ama bu arada PKK teröründe aşırı bir artış olur, Türkiye çok büyük bir huzursuzluğa girerse AİHM'nin kararı beklenmeden Meclis'e dosyanın gönderilmesi gerektiği de o metnin içerisinde yer almıştır" diye konuştu.

URGAN TARTIŞMASI

MHP'nin 30 bin insanın ölümüne neden olan birinin idamını savunduğunu söyleyen Bahçeli, "Anayasayı değiştirecek bir çoğunluğu versinler ne yapacaklarımızı görsünler" dedi. "Urgan neye cevaptı? Niye fırlattınız. İdamı savunmak doğru mu?" sorularını da yanıtlayan Bahçeli, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Sayın Başbakan gerçeği bilmesine rağmen. aklınca ülkücü ve milliyetçi saf temiz insanları kaldırırım maksadıyla asamadılar asamazlar dedi. Simgesel yönü olsun istedim. 126 milletvekili ile asamadık. Hükümette üçte bir, TBMM'de ise beşte birdik. Üç metre urgan aldırdım. Sayın Başbakanın bunu anlaması lazım. İslamcı kanadın yazarlarının da daha anlaması lazım. Bunlar cumhuriyetin kazanımlarını ortadan kaldırmak için özel yetiştirilmiş gibiler."

Bahçeli, MHP iktidar olursa idam cezasını geri getirip getirmeyecekleriyle ilgili soruyu ise "Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlar gerektirirse, gereğinin yapılması lazım. Türkiye'nin şartları önemlidir. İnşallah bunlara gerek kalmaz" diye yanıtladı.

"YENİ CUMHURBAŞKANINI MECLİS SEÇSİN"

MHP Genel Başkanı Bahçeli, cumhurbaşkanlığı seçimi konusundaki soruları da yanıtladı. Cumhurbaşkanının Meclis'in içinden veya dışından olabileceğini dile getiren Bahçeli, kendisinin cumhurbaşkanlığını düşünmediğini ve bu konuda kendisine herhangi bir teklif gelmediğini bildirdi. Bahçeli konuyla ilgili şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"22 Temmuz seçimleri sonrasında oluşacak TBMM, 11. Cumhurbaşkanı'nı seçmelidir. Ondan sonra da bir inat uğruna hazırlıksız ve tam kurumsallaşmasını tamamlayamamış bir anlayışla meydana getirilmiş olan Anayasa değişikliğini de gözden geçirmesi gerektiğini düşünüyorum."

PETKİM SATIŞI

PETKİM özelleştirmesiyle ilgili soruları yanıtlayan Bahçeli, "Türkiye'nin stratejik önem arz eden bir kurumu özelleştiriliyor. Fakat taliplilerinin mahiyeti açıklanmıyor. Sonra içlerinden Ermeni diasporasını finanse eden bir kişi ortaya çıkıyor" dedi. AKP'lileri anlamanın güç olduğunu ifade eden Bahçeli, "Bu özelleştirmede kara bölgeler vardır. İktidar değişimi sırasında iptal edilecek ilk satıştır" diye konuştu.