AKP hakkında açılan kapatma davası dünya basınında da geniş yankı buldu. Avrupa ve Amerika'nın önde gelen basın kuruluşları kapatma davasını "iktidar partisini yasaklama girişimi" olarak değerlendirdi. Gazeteler, AKP'nin son dönemdeki başörtüsü konusundaki izlediği politikaya da dikkat çekti ve laikler ile bu konuda daha fazla karşı karşıya geldiği yorumunu yaptı.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın "laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline gelmek" suçlamasıyla AKP hakkında açtığı kapatma davası dünya basınında şöyle yankı buldu:
-FİNANCİAL TİMES : YETKİLİLER TÜRKİYE'NİN İKTİDAR PARTİSİNİ KAPATMAK İSTİYOR"
FİNANCİAL TİMES: "Türkiye'deki anayasal düzenin dayanağı olan yargı çevreleri, ordu ve cumhuriyetçi muhalefet, kökleri siyasi İslam'a uzanan AKP'den kuşkulanmaktadırlar. 1990'larda yargı tarafından kapatılmış olan ve gene siyasi İslama dayalı partilerin yerine kurulmuş olan AKP'nin kapatılmasına ilişkin bu talep, AKP tarafından olduğu kadar muhalefet tarafından da beklenmedik bir çıkış olarak karşılandı. Siyasi gözlemcilere göre, AKP ile laik çevreler arasında gerginliğin ilk kez ordunun Gül'ün cumhurbaşkanlığına seçilme sürecindeki müdahalesi sırasında patlama düzeyine ulaştığını, ordunun Gül'ün eşinin kamusal alanlarda yasaklanmış olan türban takıyor olması olgusunu uzun zamandan beri gündemde tutmaktadır. Öte yandan, gözlemciler hükümete karşı başlatılan bu çıkışın AKP'ye diş bileyen aşırı milliyetçi değil, devletin üst düzey bir yetkilisinden gelmiş olmasının anlamlı olduğu kanaatindeler."
-NEW YORK TİMES: "TÜRKİYE'DEKİ İKTİDAR PARTİSİNE SERT DARBE"-
NEW YORK TİMES: "Türkiye'deki iktidar partisine ülkenin laik çevrelerinden sert bir darbe geldi. Anayasa Mahkemesi laiklik karşıtı faaliyetlerde bulunduğu kanaatinde olduğu iktidar partisini kapatmaya çalışıyor. Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya, aralarında Erdoğan ve ülkenin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de bulunduğu 71 AKP üyesinin beş yıl süre ile siyasi faaliyetlerde bulunmasının yasaklanması talebinde bulunuyor. Başbakan Erdoğan geçen ay başörtüsünü üniversitelerde serbest bırakan bir karar aldığı için Türkiye'deki laik çevreleri rahatsız etmişti. Savcı Yalçınkaya ise AKP'nin laiklik karşıtı hareketlerin odağı haline geldiğini iddia ediyor. Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edildiği takdirde başsavcının talebi ülkenin laik çevreleri ile Başbakan Erdoğan ve üst düzey yetkilileri Müslümanlığın kurallarına uyan üyelerden oluşan AKP'nin bir çatışma içine girmesi muhtemel. Seçimde AKP'yi alt edemeyen laik çevreler ise devletin hala kontrol altında tutabildikleri tek ayağı olan yargı sistemine yönelmiş durumdalar. Başbakanın partisi olan AKP cumhurbaşkanlığı makamını da elinde tutuyor."
-BBC: "BAŞ SAVCI ANTİ LAİK FAALİYET GEREKÇESİYLE DAVA AÇTI"-
BBC: "Türkiye'nin başsavcısı anti laik faaliyetler iddiasıyla Türkiye'nin hükümet partisi AKP'ye kapatma davası açtı. Ordu destekli laik elitlerle AKP zaten son dönemdeki baş örtüsü değişikliklerinden dolayı karşı karşıya gelmişti."
-EL CEZİRE: "TÜRKİYE'NİN İKTİDAR PARTİSİNİ YASAKLAMA GİRİŞİMİ"-
EL CEZİRE: "Devlet savcısı Türkiye'nin en üst mahkemesinde iktidar partisi AKP'ye laikliğin altını kazdığı gerekçesiyle kapatma davası açtı. AKP 2002 yılında iktidara geldiğinden beri yargıç ve askerlerden oluşan laik kurumlarla karşı karşıyaydı. AB üyesi olmak isteyen ve çoğunluğunun Müslüman olduğu Türkiye'de katı laik kurumlar var."
-DEUTSCHE WELLE: "AKP'YE KAPATMA DAVASI AÇILDI"-
DEUTSCHE WELLE: "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, "laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" iddiasıyla AKP hakkında kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.
Başsavcı Yalçınkaya, akşam saatlerinde iddianameyi Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderdi. İddianamede, AKP'nin "laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" savunuluyor."
-AMERİKA'NIN SESİ: "DAVA ANKARA'NIN GÜNDEMİNİ SARSTI"-
AMERİKA'NIN SESİ: "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, "laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" iddiasıyla AKP hakkında kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. Yargıtay Başsavcısı Yalçınkaya'nın haftanın son günü mesai saatinin bitiminden sonra Anadolu Ajansı aracılığıyla kamuoyuna duyurduğu bu dava, Ankara gündemini sarstı. Başbakan Erdoğan, partisinin ilgili kurmayları ile birlikte davayla ilgili değerlendirmeler yapmak üzere toplanırken, tüm muhalefet partileri de davaya odaklandı." ANKA