AKP'ye seçmeninden kırık not

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'toplumsal mutabakatla çözeceğiz' dediği 'türban sorunu', AK Parti seçmeninin öncelikli sorunu olmaya devam ediyor. Hükümetin karnesindeki en kırık notu 'işsizlik ile birlikte türban'a veren AK Parti seçmeni, sorunun hala çözülmemesinden rahatsız.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), hükümetin en başarılı ve en başarısız icraatlarını halka sordu. Yapılan ankete göre, hükümetin en başarısız icraatları işsizlik ve türban sorunu oldu. Anket sonuçları, hükümetin en başarılı icraatını ise Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinde yapılan çalışmalar olarak ortaya koydu. AK Parti'nin iktidara gelmeden önce önünde bulduğu 'türban' sorunu, 17 Aralık'taki Avrupa Birliği Zirvesi öncesinde de gündemdeki yerini koruyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 'kamusal alan' diyerek başta TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşleri olmak üzere 'başörtülü' olan milletvekili eşlerini Çankaya Köşkü'nde verdiği resepsiyonlara davet etmemesi ile sıcaklığını koruyan 'türban' sorunu, hükümetin olmamasına rağmen halkın en öncelikli gündem maddesi olmaya devam ediyor. 'Türban' sorunu, hükümetin İmam-Hatip Liselerini de içine alan 'katsayı düzenlemesi' ile de gündeme gelmiş; ancak tepkiler üzerine rafa kaldırılmıştı.

Reklam
Reklam

AK Parti'nin Denge Araştırma Merkezi'ne yaptırdığı "Türkiye'nin Siyasi Gündemi ve Seçmen Davranışları Analizi" adlı kapsamlı kamuoyu araştırması ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Samsun, Tekirdağ, Van, Zonguldak'ta 2 bin 510 kişi üzerinde yapılan anket çalışmasında hükümetin en başarılı ve en başarısız icraatları halka soruldu. Anket sonuçlarına göre, seçmen AK Parti iktidarından işsizlik ve türban sorununa çözüm istiyor. Ankete katılanların yüzde 11.3'ü hükümetin en başarısız icraatının 'işsizlik' olduğunu belirtirken, yüzde 7.8'i 'ekonomi' cevabını verdi. Halkın yüzde 4.2'si hükümetin eğitim sorununa yaklaşımını yetersiz bulurken, yüzde 4.1'i türban sorununun çözümü konusunda hiçbir adım atılmamasından yakındı.
Ankette, hükümetin en başarısız icraatları arasında "yolsuzlukla mücadele, terör ve güvenlik, Kürt sorunu, toplumsal barış, laiklik, istikrar, KKTC sorunu, dokunulmazlık, demokrasi, Irak politikası, insan hakları, atamalar-tayinler, hızlandırılmış tren projesi, sosyal güvence, vergi, YÖK Yasası, özelleştirme, adalet ve sağlık" gibi sorunlar da yer aldı.

Reklam
Reklam

AK Parti'nin yaptırdığı ankette hükümetin en başarılı icraatları da mercek altına alındı. Buna göre, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde attığı adımlar büyük oy topladı. Halkın yüzde 21.3'ü hükümetin AB'ye uyum çalışmalarına 'geçer' not verdi. Hükümetin ekonomi alanında gerçekleştirdiği reformlar da halktan destek gördü. Ekonomi icraatları halktan yüzde 13.2 oranında oy alarak 2. sırada yer aldı. Hükümetin en başarılı icraatları arasında yüzde 11.5 ile enflasyonun düşmesi, yüzde 3.2 ile dış politikada atılan adımlar, yüzde 3 ile Yeni Türk Lirası'na (YTL) geçiş, yüzde 2.6 ile sağlık alanındaki çalışmalar puan yer aldı.