Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erol Belgin, doğumsal işitme bozukluklarının görülme sıklığının ülkelere göre farklılık gösterdiğini belirtti.
Bu oranın İsveç'te ikibin de bir, ABD'de bin 500'de bir olduğuna dikkat çeken Belgin, Türkiye'de ise 800'de bir olduğunu bildirdi. Belgin, "Yani Türkiye'de her 800 bebekten biri işitme kaybıyla doğuyor. Bu oran çok yüksek" diye konuştu.
Türkiye'de yılda yaklaşık 1.5 milyon bebek dünyaya geldiğini kaydeden Belgin, bunlardan bin 700-2000'inin işitme kayıplı doğduğunu söyledi. Belgin, 0-18 yaş arasında 360 bin işitme kayıplı birey bulunduğunun tahmin edildiğini belirtti.
Genetik geçişler, hamilelikte geçirilen viral enfeksiyonlar ve düşük doğum kilosunun işitme kaybı risk faktörlerinin başında geldiğini ifade eden Belgin, 3 bin 500 ileri derecede işitme kayıplı çocuk üzerinde yapılan araştırmada, bunlardan bin 374'ünün akraba evliliği sonucu dünyaya geldiğinin tespit edildiğini belirtti.
Doğum sonrasında geçirilen menenjit, ensefalit, kızamık, kabakulak, travma, otit gibi hastalıkların da ileri derecede işitme kaybına yol açabildiğini belirten Belgin, söz konusu araştırmada bunların oranının da yüzde 29.5 olduğunu söyledi.