Aksa Camii'nin alemi takılamadı

ANKARA (İHA) - 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla 2 gün önce yapılan tören provası esnasında F-4 savaş uçağının çarptığı Aksa Camii'nin minaresi, bugün yapılan çalışmalara rağmen takılamadı.

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait F-4 savaş uçağı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla 2 gün önce yapılan geçit provası esnasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oturduğu Subayevleri'nde bulunan Aksa Camii'nin alemini parçalamıştı. Sabah saatlerinde yapılan geçit töreni esnasında yine aynı güzergah üzerinden uçan F-4 uçakları, bu sefer minarenin yaklaşık 40 metre üzerinden geçti.

Reklam
Reklam

Caminin alemini takmak üzere minareye çıkan görevliler, ilk önce ellerinde bulunan alemin minareye tam olarak oturmadığını ifade ederek, "Bu alemi takacağız. Şu anda ufak geldi. Zaten bu alem pirinç. Geçici olarak takılıyor. Esas altın kaplama olan alem 15 gün sonra takılacak. Şu anda yıldırım düşmesini engellemek için bunu takacağız" şeklinde konuştu.

Daha sonra uçağın çarptığı alem sökülerek indirildi. Minareye takılamayan alem tekrar aşağı indirildiğinde gazeteciler ile görevliler arasında arbede yaşandı. Gazetecilerin alanı terk etmesini isteyen görevlilere diğer gazeteciler müdahale etti. Tartışma olaysız sona erdi.
Bu arada Aksa Camii Dernek Başkanı Yunus Gökçek, alemi incelemek üzere minareye çıkarak yerinde bilgi aldı. İncelemelerini yapan Gökçek, "Demir kırılacak. Daha sonra 90 derece olarak düzeltilecek. Beton kırılacak tekrar atılacak. Bugün yetiştirmek istiyoruz. Gerçeği altın olarak yapılacak. 15 gün sonra takılacak. Alemsiz çok çirkin duruyor" dedi. Alemin Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafnıdan yaptırıldığını belirten Gökçek, "Paşam alemin takılmasını istedi. İlgisinden dolayı kendisine teşekkür ederiz. Ellerinden geleni yapıyorlar. Paşam zaman geçirmeden alemin takılmasını istedi" dedi.
Daha sonra alemin yerine oturtulması için görevliler tekrar minareye çıkararak çalışmalarını sürdürdü. Fakat tüm denemelere rağmen alem yerine oturmadı. Alemi takamayan görevliler, "Elimizde bulunan alemi denedik. Fakat küçük geldi. Elimizde bulunan alem 90 santimetre çapında. Buraya ise 120 santimetre çapında alem gerekiyor. Bunun için yeni bir alem getireceğiz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam