‘aksaray Malaklısı’nın Irk Ölçümü Yapıldı

Aksaray Malaklı cinsi çoban köpeklerinin ırk tespit ölçüm çalışmalarının ikincisi yapıldı.Aksaray Kültür ve Turizm Müdürlüğü...

Aksaray Malaklı cinsi çoban köpeklerinin ırk tespit ölçüm çalışmalarının ikincisi yapıldı.

Aksaray Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Aksaray Malaklısı Irklarını Geliştirme Derneği (AKMİD) öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmalara FCI Türkiye Masası Şefi Kınolog Dr. Milivoje Vrosevic ve Eskişehir Üniversitesi Yabancı Diller Öğretim Görevlisi Köpek Irkları Kınoloji Federasyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ümit Özkanal da katıldı. Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılan ölçümlerde, Aksaray’ın Malaklı köpekleri kontrolden geçirildi.

Reklam
Reklam

Aksaray’da 38 ayrı bölgede araştırma yaptıklarını ifade eden Köpek Irkları Kınoloji Federasyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ümit Özkanal, “Köpek Irkları Kınoloji Federasyonu olarak Aksaray’ın Malaklı adı verilen ve Aksaray’a özgü olan köpeğin ırk standartlarını belirlemek amacı ile ölçüm için buradayız. İlk olarak 20 Nisan’da geldik. Ölçümlerimize başladık. Daha sonra yine haziran sonu için randevu aldık ve dün ile bugün köyleri gezerek Aksaray Malaklısını ölçüyoruz. Malaklı’da 38 farklı bölgeyi ölçüyoruz. 38 ayrı bölgeden alınan ölçüm sonuçları istatistiki bilgi olarak girilmekte. Bu bilgiler daha sonra hesaplanarak ırk standartları oluşturulmakta. Amacımız sadece ülkemizde tanınan Aksaray Malaklısı ırkını dünyaya tanıtmak. Bunu yapmanın da tek bir yolu var. Biz aynı zamanda uluslararası Kınoloji Federasyonu’na (FCI) üye bir ülkeyiz. Yapılması gereken iş, standartların tamamlanması ve AC adını verdiğimiz ulusal ırk standartları yarışmasına girerek, yurtdışındaki yarışmalara katılarak köpeğimizin tanıtımını sağlamak” dedi.

Reklam
Reklam

Aksaray Malaklısı için Aksaray’da bulunduğunu belirten FCI Türkiye Masası Şefi Kınolog Dr. Milivoje Vrosevic ise, “Burada olmaktan çok mutluyum. 10 bin yıllık tarihi olan bir şehre gelmek önemli benim için. Fakat turizm veya tarih benim burada olma sebebim değil. Son 5 yıldır Köpek Irkları Kınoloji Federasyonu ile çalışıyorum. Türk ırklarının standartlarının yazılması ve oluşturulması çabası içerisindeyim. Bunun ilk sonucu resmi kangal standardıydı. Burada bulunmamızın amacı Anadolu ve Aksaray Malaklısı için buradayız. Ve iyi bir yolda olduğumuza eminim. Aksaray’da Malaklıları bulduk. Mutluyum. Bu bizim yaptığımız iş sadece bir başlangıç. Çok uzun sürecek. Belki tamamen bitmesi 20 yılı bulabilir. Çünkü zor teknik çalışması. Hızlı bir çalışma değildir” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: