Aksaray’da Ahilik Haftası Kutlandı

Ahilik Haftası Aksaray’da çeşitli etkinliklerle kutlandı.Kutlama programı Hükümet Meydanı'nda Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Doğan...

Ahilik Haftası Aksaray’da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Kutlama programı Hükümet Meydanı'nda Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan’ın Atatürk anıtına çelenk koymasıyla başladı. Buradaki törene, Vali Yardımcısı Kubilay Ant, Belediye Başkanı Nevzat Palta, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan ve çok sayıda siyasi ve protokol katıldı. Törenin açılış konuşması yapan Başkan Doğan Ceylan, Ahiliğin önemine değinerek, “Ahilik, Ahi Evran Hazretleri tarafından Hacı Bektaş-ı Veli Hazretlerinin tavsiyesi ile kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır. Aslen Horasan kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu da yaşayan Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik, hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Kendi kural ve kurulları vardır. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işleyişi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardım severliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir. Ahi Evran Hazretlerine Ahi Baba da denir” dedi.

Reklam
Reklam

Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta ise, Ahiliğin, cömertlik, koçak, eli açık, yiğit insan, kardeşlik, sevgi ve dayanışma olduğunu belirterek, “Anadolu'da yüzlerce yıl önce ortaya çıkan Ahilik, bizi biz yapan bu güzel hasletler, son yıllarda hükümetin aldığı kararla daha teferruatlı kutlanmaya başladı. Bu değerlerle ecdadımız, Balkanlarda, Orta Doğuda, Afrikada üç kıtaya hakim olmuş, ama zulümle değil, baskı ile değil sevgi kardeşlik, muhabbet adalet hoşgörü ile o topraklarda yüzlerce yıl kalmıştır. Ecdadımız ne zaman o topraklardan çekilmiş, sevgi kardeşlik, hoşgörü ortadan kalkmıştır. Bugün o toprakların halini görüyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, Ahilik Haftası kutlama programı kapsamında düzenlenen şiir, kompozisyon yarışmaları ile başarılı esnaflara ödülleri verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: