Aksoy, Bor Madenlerinin Özelleştirilmesini Değerlendirdi

Trabzon Sanayi ve Girişimci İş Adamları Derneği (TSGİAD) Başkanı Emre Aksoy, bor madenlerinin özelleştirilmesini değerlendirdi.Trabzonlu...

Trabzon Sanayi ve Girişimci İş Adamları Derneği (TSGİAD) Başkanı Emre Aksoy, bor madenlerinin özelleştirilmesini değerlendirdi.

Trabzonlu genç iş adamı Emre Aksoy, bor madenlerinin Türkiye’nin çok önemli doğal kaynağını olduğunu belirterek “Bu kaynağı ülke menfaatleri doğrultusunda değerlendirmek, nihai bor türevlerinin üretimini gerçekleştirmek ve birilerine peşkeş çektirmemek hepimizin görevidir” dedi.

Bor minerallerinin stratejik bir maden ve en önemli zenginliğimiz olduğunu anlatan Aksoy, şöyle konuştu: “Bor madenleri, devletçe işletilecek madenler kapsamında 1983 yılında çıkarılan 2840 sayılı yasa ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Son zamanlarda Türkiye için stratejik önem taşıyan ve dünya rezervlerinin yüzde 78'i ülkemizde bulunan bor madenin özelleştirilmesine yönelik tartışmalar kesinlikle kabul edilemez. 1978 öncesi gerek yabancı gerek yerli özel sektör, bor üretim faaliyetlerinde, katma değeri fazla olan rafine ürün üretmek için herhangi bir yatırım yapmadan ürünleri ham cevher olarak satma yoluna giderken, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Etibank) 1980 yılından günümüze kadar, yatırımlarını artırarak rafine bor üretim kapasitesini yükseltmektedir. Her zaman bor tuzları Batı’nın gündeminde olmuştur. Dünya bor rezervlerinin yüzde 78'ine sahip olan Türkiye, dünya pazarının da yüzde 35'ini kontrol etmektedir. Bor üretimini ve pazarlamasını tek elde tutan ülkemiz önemli avantaj elde etmiştir. Ancak, Batı her yönüyle cazip olan bu kaynağa karşı isteklerini sürdürmektedir.”

Reklam
Reklam

Enerji üretiminde öz kaynakların iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir ülkenin doğal kaynaklara sahip olması çok önemlidir. Ancak, bu kaynakları nasıl kullandığınız, nasıl değerlendirdiğiniz de en az o kadar önemlidir. Dünyada çok zengin kaynaklara sahip olan ülkeler, hâla geri kalmışlık kategorisinde yer almaktadır. Bor, Türkiye için çok önemli doğal kaynaktır. Bu kaynağı ülke menfaatleri doğrultusunda değerlendirmek, nihai bor türevlerinin üretimini gerçekleştirmek ve birilerine peşkeş çektirmemek hepimizin görevidir. Türkiye sanayileşmesini tamamlayamadığından, nihai ürünün eldesini sağlayacak teknolojileri de gerçekleştirememiştir. Gelecekte ihtiyacımız olacak cevherleri, bugün, hammadde olarak ihraç ettiğimiz bir gerçektir. Hammadde ihracı ile yeterli katma değer sağlanamaz. Katma değerin yurt içinde kalması için Ar-Ge’ye ve teknolojik yatırımlara önem vermeliyiz. Enerji üretiminde öncelikle öz kaynaklarımızın değerlendirilmesi gerekir. Bazı kolaylıklar nedeniyle ithalat cazip gelebilir, ancak bu durum ülkemize uzun vadede bir şey kazandırmaz.”

Reklam
Reklam

Bor üzerinde yürütülen araştırmaların sadece ABD ile sınırlı olmadığını kaydeden Aksoy, şunları söyledi: “Özellikle uçak ve uzay sanayilerine yönelik ağırlıklı olarak ABD, Avrupa, Rusya ve Japonya’da yapılmakta olan araştırma uygulamaları dikkat çekicidir. Bu araştırmalar daha çok yapı elemanları ve yakıtlara yöneliktir. Bor üzerinde yürütülen araştırmalar sadece ABD ile sınırlı değildir. Örneğin, Avrupa Uzay Ajansı'da aynı zamanda bor ve borlu yakıtlar üzerine çalışma yapan bir başka kurumdur. Anılan ajans geliştirdiği üç tip borlu yakıtı Avrupa Patent Ofisine tescil ettirerek patentini almıştır. Bugün Ariane roketlerinde kullanılan yakıtlar borlu yakıtlardır. Öte yandan özellikle uzay sanayiin de bor kullanımının önemli boyutlarda olduğu açığa çıkan Rusya’nın geliştirdiği Rus uzay mekiğine Bor (Boron Space Shuttle) adının verilmesi dikkat çekicidir. Dünya bor rezervinin yüzde 78'ine sahip olan ülkemiz geleceğin enerji devidir. Bu yüzden uluslararası güçler Türkiye’yi durdurma planı içindedir. Toplum olarak bor madenine sahip çıkmalı ve bunu her şeyden daha fazla sahiplenmeliyiz. Bor madenlerinin özelleştirilmemesi ve devlet tarafından işletilmesi konusunda ısrarcı olmalı ve halkımızı bu konuda bilinçlendirmeliyiz.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: