Aksu, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin potansiyeli ve büyüklüğüne paralel olarak, iç ve dış politikada her biri başlı başına önemli gündemleri bir arada yaşadığını ifade etti.
''Türkiye artık akvaryum ya da havuz ölçeğinde tek bir gündemle sabahtan akşama meşgul olan bir ülke değildir'' diyen Aksu, ülkede demokratik açılım yapılırken dış politikada da tarihi adımlar atıldığını belirtti.
Türkiye'nin hiçbir devlete ve halka karşı ön yargı beslemediğinin altını çizen Aksu, ''Siyasetimizin ana ekseni barıştan geçmektedir. Geçimsizlik dış politikada bir yöntem olamaz. Kim inatçılığı bırakır, girdiği ters şeritten çıkarsa Türkiye ona dostluk elini uzatmakta tereddüt etmez ve gecikmez'' diye konuştu.
-''BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ DE GÜÇLENDİ''-
AKP'nin 7 yıldır yürüttüğü çabalarla Türkiye'nin özgürlüklerin, demokrasinin, insan haklarının ve hukukun üstünlüğünün vesayeti altında olduğunu vurgulayan Aksu, ''Türkiye ne bir kurumun ne bir lobinin ne de bir partinin vesayetine girecek bir ülke değildir'' dedi.
Abdulkadir Aksu, şöyle devam etti:
''Son yıllarda Türkiye'nin etkinliği güçlendiği gibi bağışıklık sistemi de güçlenmektedir. Artık en ufak hava değişiminde hastalanabilen, halsiz düşebilen, zayıflayabilen ve zayıflatılabilen ülke olmaktan çıkmıştır.
Demokrasi bir ülkenin bünyesini sağlıklı kılan en değerli vitamindir. Bizim gıdamız demokrasidir. Türkiye'nin çağı yakalama hamlesini, milli birliğini ve kardeşliğini sağlama alma çabasını tedirginlikle, korkuyla karşılayan çevreler kararlılığımızı sarsamayacak. Uzun zamandır demokrasi pratiğinden uzak olmanın verdiği uyum zorluğunu belki anlayabiliriz, ancak demokrasiden rahatsız olmak izah edilebilir bir tutum değildir. Demokratlık konjonktüre endeksli bir durum değildir. 'İktidarda sevdiğim varsa, oy verdiğim varsa demokratım, yoksa değilim' diyerek, demokrat olunmaz.''
-''HEDEFİMİZ TÜM ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ''-
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Aksu, AKP'nin nasıl bir Anayasa değişikliği öngördüğünün sorulması üzerine, 2007'deki genel seçim öncesinde ''sivil demokrasi'' yapılması görüşünü açıkladıklarını anımsattı. Seçimden sonra parlamentoda konsensüs sağlanamadığı için Anayasa değişikliği yapılamadığını anlatan Aksu, şu anda da değişiklik için hazır olduklarını söyledi.
Parlamentonun uygun gördüğü zamanda anayasa değişikliğinin gündeme gelebileceğini ifade eden Aksu, değişikliğin içeriğinin ne olacağına ilişkin soruyu, ''Hedefimiz tüm Anayasa değişikliği ama bu olmazsa parça parça yapılabilir. Şu anda erken. Biraz sabırlı olun'' diye yanıtladı.