Aksu Festivali'nin Gelenekleri Sembolize Edildi

35. Uluslararası Giresun Aksu Festivali kapsamınde saç ayaktan geçme, dereye taş atma ve Giresun Adası'nın...

35. Uluslararası Giresun Aksu Festivali kapsamınde saç ayaktan geçme, dereye taş atma ve Giresun Adası'nın etrafında dolanma gelenekleri sembolize edildi.

Aksu Deresi'nin Karadeniz'e döküldüğü alanda gerçekleştirilen festivalin geleneklerinin sembolize edilmesi etkinliğine Vali Dursun Ali Şahin, CHP Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Belediye Başkanı Kerim Aksu, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, AK Parti İl Başkanı Sabri Öztürk, İl Genel Meclis Başkanı Osman Öden, Jandarma Komutanı Albay İsmail Çetinbaş, sanatçı Şevval Sam, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ile binlerce Giresunlu katıldı.

Reklam
Reklam

Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, burada yaptığı konuşmada, 4 bin yıllık geleneğin bir göstergesi olan Aksu Festivali’ni kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Vali Şahin, "Artık şenlikler başladı. Giresunlu’nun coşku günleri başladı. Bu coşku günleri önce Aksu ve daha sonra yayla şenlikleriyle devam edecek. Baharın ve yazın gelişinin bir simgesi olan bu şenlikler insanların daha canlı, daha dinç olmasını sağlayacak. Evrenin yeşillenmesi bizlere de bir heyecan getirecektir. Bunu da festivallerle kutluyoruz. Halkımızla buluşmak bizlere huzur veriyor.” dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri dilek tutarak saç ayaktan geçti. Vali Şahin, dileğinin Giresun Kalesi altına çarşı yapılması ve Giresun Adası’na teleferik yapımı olduğunu söyledi.

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar ise dileğinin Türk Bayrağı’nın inmemesi, ezanın dinmemesi ve artık şehitlerin verilmemesi olduğunu kaydetti.

Sanatı Şevval Sam ise HES’lerin Karadeniz Bölgesi’nde yapımlarının durmasını diledi. Protokol üyeleri daha sonra Aksu Deresi’nin Karadeniz’e döküldüğü yere giderek burada dereye 7 çift, bir tek taş attı.

Reklam
Reklam

3 gün sürecek olan festival kapsamında eğlence, müzik ve sportif etkinlikler gerçekleştirilecek.
Yaklaşık 4 bin yıllık bir geçmişi bulunan Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivali, ilde gerçekleştirilen şenlik ve festivallerin en önemlisi. Yörede halk arasında 'Mayıs 7'si' diye adlandırılan festival, her yıl Mayıs ayının 20'nci günü başlıyor ve 3 gün sürüyor. Festivalin en önemlisi ise 20 Mayıs tarihinde gerçekleştiriliyor. Bu tarihte Aksu Deresi'nin Karadeniz'e döküldüğü alanda buluşan Giresunlular, festival geleneklerini yerine getiriyor.

Aksu bölgesinde yapılan bu törenler üç bölümden oluşuyor. Sacayaktan geçme geleneği: Soyun sürdürülmesi kültürüne dayanır. Çocuğu olmayanlar dilekte bulunarak üç kez sacayaktan geçerler. Üç kutsal sayılan bir rakamdır. Sacayak ana rahminin simgesidir.
Dere taşlama geleneği: İlkbahar, doğanın hayat bulduğu mevsimdir. Doğanın getirdiği yaşama zevkiyle insanlar da bütün kötülüklerden arınmak gereğini duyarlar, Aksu Deresinin denize döküldüğü yerde toplanan insanlar 'Derdim Belam Denize' diyerek yedi çift bir tek taş atarlar, Yedi, kutsallığı olan bir rakamdır. Tek taş, dileğin yerini bulması için atılan sonuncu taştır.
Giresun Adası'nın etrafını dolaşma geleneği: Soyun sürdürülmesi inancıyla yapılan sacayaktan geçme geleneği Giresun Ada'nın etrafının dolaşılmasıyla tamamlanır. Ada turu Hamza Taşı'nın önünde başlar. Yine Hamza Taşı'nın önünde son bulur. Bu geleneğin amacı soyun sürdürülmesi, belaların denize atılması, döllenmenin bu mevsimde başlaması ve toprağın bereketlenmesini taşır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz