ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısının her geçen gün artığını, özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastaların uygun organ bulunamaması nedeniyle yaşamlarını kısa süre içinde kaybettiklerini bildirildi.
Akdağ, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de yeterli sayıda 'Organ Nakli Merkezi' ve deneyimli bilim adamı olmasına rağmen, nakil sayılarının henüz istenilen düzeye ulaşamadığını belirterek, "Organ bağışı hayat kurtarır. Tüm vatandaşlarımı organ bağışı yapmaya ve hayatını kaybeden yakınlarının organlarını bağışlamaya davet ediyorum" dedi. Türkiye'de, 12 kalp, 17 karaciğer, 21 kemik iliği, 25 böbrek nakli merkezi ile 11 göz bankasının faaliyet gösterdiğini ifade eden Akdağ, Sağlık Bakanlığı'nca organ bağışının artırılması ve organ nakli hizmetlerinin hedeflenen düzeye çıkarılması amacıyla geniş kapsamlı çalışmalar yapıldığını kaydetti. Akdağ şunları kaydetti: "Organ nakli çalışmalarında, verimliliği artırmak, adaletli organ ve doku dağıtımını sağlamak amacıyla; Sağlık Bakanlığı'nın koordinasyon ve denetiminde, üniversitelerin, kamu ve özel sağlık kuruluşlarının katılımıyla, 'Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi' kurulmuştur. Sistemin amacı, ülke genelinde organ ve doku nakli hizmetleri alanında çalışan kurum ve kuruluşlar arasında gerekli koordinasyonu sağlamak, sınırlı sayıda temin edilebilen organ ve dokuları, bilimsel kurallara, tıbbi etik anlayışına uygun olarak, adaletli bir dağıtımla, en uygun hastalara, en kısa süre içerisinde naklini sağlamaktır".
Bakan Akdağ, 'Ulusal Koordinasyon Sistemi'nin yürütülmesi amacıyla, Sağlık Bakanlığı'na bağlı, 'Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi'nin Ankara ilinde, Bölge Koordinasyon Merkezleri'nin; İstanbul, İzmir, Antalya, Adana ve Kayseri illerinde faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. Akdağ, "Ülke genelinde 'kadavra donör (verici)' tespit edildiğinde, görevli organ nakli koordinatörleri bu bilgiyi 'Ulusal Koordinasyon Merkezi'ne bildirmektedir. Bu merkez, ilgili mevzuata uygun olarak organların nakil merkezlerine dağıtımını sağlamaktadır" diye konuştu.
Yaklaşık 30 bin kronik böbrek yetmezliği hastasının, haftanın 3 günü diyaliz cihazına bağlı olarak 'bir gün böbrek nakli olabilmek umuduyla' yaşamını sürdürmeye çalıştığına, ancak bu hastaların, yılda, sadece 500'ünün bu olanağa kavuştuğuna dikkat çeken Bakan Akdağ, "Organ ve doku nakli hizmetlerinde yaşanan en önemli sorun, organ ve doku bağışının teminidir. Ülkemizde, organ nakli bekleyen vatandaşlarımızın 6501'i böbrek, 3635'i kornea, 351'i karaciğer, 191'i kalp, 64'ü kalp kapağı, 65'i pankreas, 277'i kemik iliği hastasıdır. Tüm vatandaşlarımızın 'organ ve doku nakli' konusunda çok duyarlı olması gerekmektedir. Bu konu tüm Türkiye'yi yakından ilgilendiren önemli bir sağlık sorunudur. Bu konuda basın yayın kuruluşlarımızı da önemli görevler düşmektedir" diye konuştu. Akdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'Organ bağışı konusunda, İslam dini açısından hiçbir sakınca olmadığı, hayat kurtarmaya vesile olunmasının önemli bir insani görev olduğu' yönünde yayımladığı fetvanın konuya dini yönden önemli bir açıklık getirdiğini sözlerine ekledi.