Aktaş: Süt Sağma Yoluyla Mantar Bulaşma Ihtimali Çok Yüksek

Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın Aktaş, mantar enfeksiyonunun...

Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın Aktaş, mantar enfeksiyonunun yaygınlaştığını belirterek, “Kırsalda yaşayan vatandaşlara hayvanlardan bulaşma ihtimali çok yüksek. Hayvanda deri enfeksiyonu oluşmuşsa süt sağma yoluyla da mantar bulaşma ihtimali çok yüksek.” dedi.

Mantar enfeksiyonlarının toplumda sık görüldüğünü kaydeden Prof. Aktaş, uzun süre kapalı ayakkabı giyilmemesi gerektiğini ifade etti. Aktaş, “Çocuklarda saç derilerinde görülen enfeksiyon genellikle yetişkinlerde görülüyor. Daha çok ayakta rastladığımız mantarlar nemli ve kapalı ortamlarda daha kolay üreyebiliyorlar. Uzun süre kapalı ayakkabı giyenlerde de daha fazla görüldüğünü söylemek mümkün. Mantar hayvanlardan, bitkilerden ve topraktan bulaşabilir. Terleme, sıcak aylarda çok sık görüldüğünden vücut ıslak bırakılmamalı ve kuru tutulmalıdır. Dikkat edilmediği takdirde tekrar oluşabilir.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ortak kullanım alanlarında da dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Aktaş, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Özellikle toplu ve ortak alanlarda yani yurt, hamam gibi alanlarda kişi çorabını, ayakkabısını ve terliğini kimseye vermemeli. Özellikle öğrenciler dikkat etmelidir. Toplumda şöyle bir algı var; ayakta çıkan mantarı tedavi ettirmeyelim yoksa başka bir yerimizde çıkar diye, böyle bir şey de söz konusu değildir. Mantar tamamen enfeksiyon hastalığıdır ve tedavisi mevcuttur.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz