"Aktütün’de kısa dönem yoktu"

Jandarma Genel Komutanlığı, Aktütün saldırısında hayatını kaybeden 17 personelden 12'sinin kısa dönem er olduğu iddialarına yanıt verdi: Ölenlerin arasında kısa dönem er yoktu.

ANKARA (ANKA)-Jandarma Genel Komutanlığı tarafından, Aktütün Jandarma Sınır Bölük Komutanlığına düzenlenen terör saldırısında şehit olan 17 askerin hiçbirinin kısa dönem yükümlü olmadığı ifade edilerek, saldırının yapıldığı tarihte karakolda, görev yapan kısa dönem yükümlünün de bulunmadığı bildirildi.

Jandarma Genel Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, dün bir basın yayın kuruluşunda yayımlanan “Terörle ‘Acemi’ Mücadele” başlıklı haberde "Aktütün Sınır Karakoluna PKK tarafından 5 defa saldırı yapıldığı, Aralık ayında silah altına alınan ve askerliklerini kısa dönem er/erbaş olarak yapan üniversite mezunlarından 12’sinin Aktütün’e gönderildiği" şeklinde ifadelerin yer aldığı hatırlatıldı. Açıklamada şöyle denildi:

Reklam
Reklam

“Yine aynı gün yukarıda yazılı haber referans gösterilerek bir basın yayın kuruluşunun ana haber bülteninde, Aktütün Karakoluna yapılan 5 saldırıda 45 personelin şehit edildiği, şehitlerin özellikle kısa dönem erlerden oluştuğu ve 03 Ekim 2008 tarihinde meydana gelen saldırıda ise şehit olan 17 personelden 12’sinin kısa dönem er olarak görev yaptığı ifade edilmiştir.

Aktütün Jandarma Sınır Bölük Komutanlığında 03 Ekim 2008 tarihinde meydana gelen üzücü saldırıdaki 17 aziz şehidimizin hiçbiri kısa dönem yükümlü olmadığı gibi belirtilen tarihte Aktütün Jandarma Sınır Bölük Komutanlığında görev yapan kısa dönem yükümlü de bulunmamaktadır. Bu birlik 2009 yılında yeniden yapılandırılarak Tabur haline getirilmiştir.

Aralık 2009 celbinde, Jandarma Genel Komutanlığında silah altına alınan yükümlü er sayısı, 32.734’ü uzun dönem, 17.097’si ise kısa dönem olmak üzere toplam 49.831’dir.

Bu celpte, Aktütün 1’inci Jandarma Sınır Tabur Komutanlığı'na 331’inci Kısa Dönem Yükümlülerden 37’sinin dağıtımı yapılmıştır. Halen, kısa dönem yükümlüler idari ve lojistik kadro görev yerlerinde (İaşe ve İkmal Çavuşu, Revir ve Vizite Sorumlusu, Kiler ve Mutfak Sorumlusu, Teknik Cihazlar Kullanıcı Yardımcısı, Jeneratör Teknisyen Yardımcısı, Mehmetçik Dershanesi Öğretmeni gibi) görev yapmaktadır.

Reklam
Reklam

Kısa dönem yükümlüler; terörle mücadelede etkin olarak kullanılan komando, özel asayiş ve sınır timlerinde görevlendirilmemektedir.” (ANKA)