Akupunktur tedavisi "sadece zenginlere"

İzmir (AA)- Sağlık Bakanlığı Akupunktur Bilim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Çevik, Türkiye'de başta akupunktur olmak üzere tamamlayıcı tıp uygulamaları giderlerinin devlet tarafından karşılanmadığını belirterek, "Biz sadece zengin hastaları tedavi ediyoruz, fakirlere tedavi sağlamıyoruz" dedi.

Enerji Tıbbı ve Uygulamaları Derneği (ETUD) tarafından düzenlenen 2. Ulusal Enerji Tıbbı Tamamlayıcı Tıp Sempozyumu, İzmir'de başladı.Prof. Dr. Çevik, sempozyumun "Enerji Tıbbı ve Tamamlayıcı Tıbbın Türkiye'deki Dünyadaki Konumu ve Geleceği Konulu" açılış panelinde yaptığı sunumda, enerji tıbbı ve tamamlayıcı tıbbın, bir taraftan olağanüstülükle uğraşırken, bir taraftan da bilimsel kalmak gibi bir güçlüğe sahip olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Bu zorluğun, yapılan yasal düzenlemelerle giderilmeye çalışıldığını ve bu çerçevede ülkelere göre farklı durumların söz konusu olduğunu dile getiren Prof. Dr. Çevik, akupunktur örneğinden yola çıkarak, enerji tıbbı uygulamalarında kimi ülkelerin sadece hekimleri yetkili kılarken kimi ülkelerin hekim dışında kendi dallarında uygulama yapmak isteyenlere de izin verebildiğini belirtti.Akupunktur tedavisinde diğer önemli bir sorunun da enerji tıbbı ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının, sosyal güvenlik sistemi tarafından karşılanmaması olduğuna işaret eden Prof. Dr. Çevik, şunları kaydetti:"Biz sadece zengin hastaları tedavi ediyoruz, fakirlere tedavi sağlamıyoruz. Devlet bu hastasına sahip çıkmıyor. Hipertansif hasta, fakir, her gün 4 tane ilaç kullanıyor, ama hala tansiyonu kontrol altına alınamamış, bir şekilde akupunktura getiriliyor, 4 ilaç 2 ilaca, 2 ilaç 1 ilaca düşüyor ve 1 ilaçla tansiyonu daha iyi kontrol edilebiliyor. Akupunkturun ilaçların etkilerini artırdığını biliyoruz, daha az ilaçla daha etkin bir yaşam sağlayabiliyoruz. Ama maalesef bu tedaviler henüz devlet ücretini karşılamadığı için, işte bizler özel muayene yapıyoruz, buraya gelebilenlere tedavi yapıyoruz. Sorunlardan biri bu, ama aslında bu halkın sorunu. İnşallah gelecekte bir gün olur. Bu manada bir ara Maliye Bakanı benim hastam olmuştu. Söz vermişti, ama şimdi yarıda kaldı, sonuna kadar gidemedik, inşallah fırsat bulur."

Reklam
Reklam