Akupunktur Türkler'e ait bir buluş

SİDNEY (İHA) - Avustralya'nın Queensland eyaletinin Gold Coast bölgesinde bu ay sonunda düzenlenecek Dünya Akupunktur Konferansı'na katılmak üzere Sydney'e gelen Dr. Nimetullah Reşidi, bu ilginç tedavi şeklinin sanıldığının aksine, Çinliler'in değil, Uygur Türkleri'nin buluşu olduğunu ispatladığını belirtti.

Yaptığı bilimsel çalışmalar sonucu elde ettiği verileri bir raporla konferansı düzenleyen organizasyon olan WFAS'ye gönderdiğini ve tezini kabul ettirdiğini belirten Dr. Reşidi, 31 Ekim tarihinde konferansa konuşmacı olarak katılarak bunu sözlü olarak da katılımcılara anlatacağını açıkladı.

Reklam
Reklam

Uygur kökenli uzman Dr. Nimetullah Reşidi, akupunkturun Türk icadı olduğunu söylediği için 2002 yılında İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Akupunktur Kongresi'ne konuşmacı olarak kabul edilmediğini ileri sürdü.

'Akupunktur Türk icadıdır' tezini öne süren dünyaca ünlü uzman Dr. Nimetullah Reşidi, 2002 yılında İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Akupunktur Kongresi'ne konuşmacı olarak kabul edilmediğini sitem ederek anlattı. Konuyla ilgili kitapları Çin ve Japonya'da da yayınlanan Dr. Reşidi, dünyanın bir çok ülkesinde düzenlenen akupunktur kongrelerinde ilgi çeken bildirilerinin Türkiye'de önemsenmemesine üzüldüğünü de söyledi.

Bu ayın sonunda Gold Coast'ta düzenlenecek yıllık olağan konferansta tezinin kabul gördüğünü ve akupunktur uzmanlarının bu tedavi şeklini Çinliler'in değil, Uygur

Türkleri'nin icadı olduğunu kabul edeceklerini belirten Dr Reşidi, "Belki bu nedenle bir çok tıp ve tarih kitabı değiştirilmek zorunda kalacak" diye konuştu.

Aslında fizyoloji uzmanı olan Dr. Reşidi, sonraki yıllarda akupunktura merak sardığını ifade ederek, bu tedavi dalında Türkiye'de hizmet verdiğini belirtti. Akupunktur üzerinde bilimsel çalışmalar yaptığını belirten Dr. Reşidi, "Dünyada son zamanlarda bir akupunktur merakı var. Çinliler bunu kendilerinin olduğunu iddia ettiler ve herkes böyle kabul etti. Benim araştırmalarım sonucu Uygur Türkleri'nin Çinliler'den çok önceleri akupunkturu bulduklarını gördüm. Bunun arkeolojik olarak ispatı vardır" dedi.

Reklam
Reklam

31 Ekim tarihinde kabul edilen bildirgesinin konferansta yer alacağını belirten Dr. Nimetullah Reşidi, ayrıca sürgünde kurulan Doğu Türkistan Parlamentosu'nun da Uygur Türkleri'nin cesaretini gösterdiğini ve desteklediğini belirtti. Uygur Türkleri'nden olan ve 1947 yılında Çin'in Xinjiang Kaşgar kentinde dünyaya gelen Dr. Nimetullah Reşidi, tıp eğitimini 1969'da, fizyoloji alanındaki ihtisasını da 1982'de Çin'de tamamladı.

1982'de "Dil ve Tercüme" dergisi tarafından düzenlenen Çince -Uygurca tercüme yarışmasında birinci olan Dr. Nimetullah Reşidi, 1985'te Türkiye'ye iltica etti ve 1988'de Türk vatandaşlığına geçti.

1989'da ise Sağlık Bakanlığı tarafından doktorluğa kabul edildi. İstanbul Tabipler Odası ve Akupunktur Derneği üyesi olan Dr. Reşidi, aynı zamanda "Akupunktur Tedavisi Uygulama" Yetki Belgesi'ne sahip bulunuyor. Türkçe, Çince, İngilizce, Japonca, Uygurca, Rusça ve Arapça bilen Dr. Reşidi, Fransızca ve Almanca öğreniyor. Ayrıca Özbek, Kazak, Kırgız, Tatar, Türkmen ve Azeri dillerini de kullanabiliyor.

Reklam
Reklam

Türkiye'de bulunduğu süre içinde; "Pratik Bilgisayarlı Akupunktur", "HBM Manyetik Akupunktur Kupası Kullanım Rehberi", "Akupunktur Çörküsü" eserlerini yayınladı. Dr. Reşidi'nin, "Pratik Bilgisayarlı Akupunktur" isimli Çince'den çeviri olan eserini zamanın Başbakan Yardımcısı ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Çin Halk Cumhuriyeti'ni ziyareti sırasında Çin liderine hediye ederek nazire örneği göstermişti.