Akut apendajit

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu kaleme aldı

Akut apendajit nedir?

Akut apendajit, kalın bağırsakta yer alan ve appendiks epiploika adı verilen yapıların iltihaplanmasıdır. Kadın ve erkek farkı göstermez ve vakaların yaklaşık % 75’i, 20-50 yaş grubunda yer alır.

Appendiks epiploika nedir?

Appendiks epiploika, rektum dışındaki kalın bağırsak bölümlerinden dışarıya doğru sarkan yağ yastıkçıklarıdır. Anne karnında iken bebeklerde 5. ayda gelişirler ve uzunlamasına iki bant olarak yer alırlar. Ortalama 0.5-5 cm boyunda (15 cm’e kadar olabilir) ve yaklaşık 50-100 adet olarak bulunurlar.

Reklam
Reklam

Appendiks epiploika ne işe yarar?

Appendiks epiploika, bağırsakları saran omentum gibi karıniçi dış uyarılara karşı savunma mekanizmasında görev alır.

Akut apendajit nasıl gelişir?

Apandisit, safra kesesi iltihabı (kolesistit), ameliyat kesileri gibi durumlarda appendiks epiploikalar o bölgeye yapışabilir. Ayrıca, kalın bağırsak divertikülleri üzerinde veya fıtık kesesi içinde yer alabilen appendiks epiploikalar yapışıklığa bağlı olarak kendi etrafında dönebilir (torsiyon), damarlarının tıkanması sonrasında çürümeye gidebilir (nekroz) veya iltihaplanabilir ve tüm bu tablolar ‘akut apendajit’ oluşmasına zemin hazırlar.

Akut apendajit ne tür belirtilere yol açar?

Sıklıkla, akut apendajit’in olduğu karın bölgesinde ortalama 48 saatten beri devam eden ağrı ile kendini belli eder ve nadiren bulantı ve kusma eşlik edebilir. Karın ağrısı olguların % 55’inde karın sağ alt bölümünde, olguların % 30’unda karın sol alt bölümünde ve olguların % 10’unda karın orta alt bölümünde görülür. Vakaların yaklaşık % 40’ında karında ele gelen kitle mevcuttur.

Reklam
Reklam

Akut apendajit tanısı nasıl konulur?

Akut apendajit ön tanısı öncelikle doktor muayenesinde şüphe ile başlar ve ardından ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi ile kesin tanı konulur. Bazı olgularda ise tanı tesadüfen açık veya laparoskopik ameliyat sırasında konulur.

Akut apendajit hangi hastalıklarla karışabilir?

Akut apandisit, safra kesesi iltihabı, kalın bağırsak divertiküliti vb. sık rastlanılan karıniçi organların iltihabı ile akut apendajit karışabilir.

Akut apendajit nasıl tedavi edilir?

Akut apendajit tedavisinde sıklıkla ağrı kesici ve ödem giderici (antiinflamatuvar) ilaçlar kullanılır ve bu tedavi ile yakınmalar yaklaşık 10 gün içinde düzelir. Antibiyotikler sıklıkla tercih edilmez.

Soru ve görüşleriniz için: drkorhantaviloglu@mynet.com