AKUT ishal ve tedavi yollar

Uzmanlar tüm dünyada en önemli ölüm sebeplerinin bulaşıcı hastalıklar olduğunu, ishalli hastalıkların da bunlar içinde önemini korumaya devam ettiğini söyledi.

Konya Karaman Tabip Odası'nda düzenlenen basın toplantısında, akut ishal ve tedavisi konusunda bilgi veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr.Meltem Energin, her yıl dünyada 5 yaşın altındaki çocuklarda, 1 milyar ishal vakası görüldüğünü ve 2.2 milyon çocuğun öldüğünü belirterek, "Bunların yüzde 80'i 2 yaş altı çocuklardır. İshalli hastalıklar sadece akut sıvı kaybı ve ölüme yol açmaları nedeniyle değil, beslenme bozukluğu, büyümenin etkilenmesi ve uygunsuz ilaç kullanımına da yol açmaktadır. En sık görülen ishal sebebi virüslerdir. İshali başlayınca emzirilmesi ve beslenmesi kesilen, su verilmeyen, anne sütü almamış ve biberonlu beslenmekte olan, günde 8 veya daha sık sulu dışkı çıkaran, günde 2 kez veya daha sık kusan çocuklar ile 12 aydan küçük bebekler anormal sıvı kaybından dolayı risk altındadır. Hafif sıvı kaybında vücut sıvısının yüzde 3'ü kaybelidir. İlk bulgu susuzluktur. Daha sonra huzursuzluk, idrar miktarında azalma, dudaklarda ve ağızda kuruma, elde ve ayaklarda soluklamalar görülür. Ağır sıvı kaybında, vücut sıvısının yüzde 10'u kaybedilir" dedi.

Reklam
Reklam

"İSHALLİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİNİ SÜRDÜRÜN" Doç. Dr. Meltem Energin, ishal olan çocukların çoğunda başlangıçta su kaybı olmadığını ve evde tedavi ile sıvı ve elektrolit kayıplarının karşılanabileceğini anlatarak, "Sıvı kaybını evde karşılamak için, su, çorba, pirinç suyu, ayran, elma suyu gibi sıvılar verilebilir. 6 aylıktan küçük ve henüz ek gıdaya başlamamış bebeklerde emzirme sıklaştırılmalıdır. Anne sütüne devam edilmeli ve daha sık emzirilmelidir. Anne sütü almıyorsa her zamanki mamasına devam edilmeli, eğer 6 aydan büyükse ve ek gıdaya başlamışsa, kısa aralıklarla, zengin protein ve enerji içeren yumuşak püre şeklindeki yiyeceklerden hazırlayarak verilmelidir. Potasyum bakımından zengin olan muz püresi, taze meyve suları içirilerek, çocuk yemeğe teşvik edilmeli ve günde en az 6 öğün yedirilmelidir" diye konuştu.

"ÇOCUĞUN DURUMU 3 GÜNDE DÜZELMİYORSA..." Çocuğun durumu 3 günde düzelmiyor veya çok fazla dışkılama, yemek yememe, su içmeme, tekrarlayan kusmalar, ateş, belirgin susama ve dışkıda kan görülmesi gibi belirtiler gösteriyorsa hemen doktora götürülmesini tavsiye eden Energin, "Hafif ve orta derecede sıvı kaybı olan çocukların 4-6 saat süreyle sağlık kuruluşunda ORS (ağızdan rehidratasyon sıvısı) almaları gerekir. Sıvı kaybı düzelince, anne ishal tedavisini evde uygulamak üzere eve gönderilir" dedi.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: