Akvaryumda balık beslemek stresi azaltıyor

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Yanar, akvaryumun, insanın psikolojisi üzerinde rahatlatıcı etkiler bıraktığını ve bu uğraşının stresi azalttığını söyledi.

Mahmut Yanar yaptığı açıklamada, akvaryum içerisinde balık bakmanın son yıllarda giderek arttığını, ancak vatandaşların balıkları bilinçsizce aldığını ifade etti. Yanar, akvaryum bakımının çok zor olduğunu belirterek, "Akvaryum kurmak dışardan görüldüğü gibi kolay bir iş değildir. Akvaryum hobisi, apartmanların ve betonların arasında sıkışıp kalmış hayatımıza doğadan bir parçayı sığdırmamızı sağlıyor. Üstelik birçok evcil hayvanın evde bakılmasından daha büyük bir kolaylık sunuyor. Birçok evcil hayvanı evimizde beslerken, onları doğal yaşamlarından ve doğal davranışlarından uzaklaştırmış oluyoruz. Ancak akvaryumdaki balıklar, bitkiler ve diğer omurgasız canlılar evimizde tamamen bizim kontrolümüzde yarattığımız, minyatür doğal ortamlarında yaşıyorlar. Bu nedenle akvaryum hobisi diğer birçok evcil hayvan beslenmesinden daha keyifli, daha az zahmetli ve daha az masraflıdır" dedi.

Reklam
Reklam

"ZANNEDİLDİĞİNDEN DAHA KOLAY BİR UĞRAŞ"

Akvaryumun doğru bilgilerle ve kaliteli bir donanımla kurulduğunda sanıldığından daha kolay bir uğraş olduğuna dikkat çeken Yanar, "Bakımı çok zaman gerektirmez, balıklarınıza yem vermek için bir sabah, bir akşam ikişer dakika, yosunlanan camları silmek ve hızlı büyüyen bitkileri budamak için haftada 5 dakikaya ihtiyacımız var. Mümkünse yerli balık tercih edilmelidir. Akvaryumcudan balık alınırken, genel görüntüsüne, rengine, yem almasına, hareket ve davranışlarına iyi bakılmalıdır. Bu işe ilk başlayanlar, "Japon" veya "lepistes" gibi bakımı kolay balıkları seçmelidir. Balıklara gereksinimi kadar yem atılmalıdır. Fazla atılan yem akvaryumu kirleterek hastalık etmeni oluşturur. Ayrıca atılacak yemin kaliteli olmasına özen gösterilmeli ve arasıra da canlı yem verilmelidir. Akvaryuma konacak balık sayısı akvaryumun büyüklüğüne göre ayarlanmalıdır. 100'lük bir akvaryuma konacak balıkların toplam kütlesi 150 gramı geçmemelidir. Su değişimi haftada 1 kez, suyun yüzde 50'si değiştirilerek yapılmalıdır. Ancak biyolojik filtre varsa bu değişimin 2 hafta da bir aralıklarla yapılması yeterlidir. Akvaryuma eklenecek suyun, dinlendirilerek kloru uçurulması ve sıcaklığının akvaryumdaki su sıcaklığına eşit olmasına özen gösterilmelidir. Biyolojik dengenin sağlanması nedeniyle akvaryuma bitki konmasının balık sağlığı ve su kalitesi açısından büyük önemi vardır." dedi.

Reklam
Reklam

RAHATLATICI ETKİ GÖSTERİYOR

Yanar, evde akvaryumda balık beslemenin insanları rahatlatıcı etkisi olduğunu vurgulayarak, "Güzel dizayn edilmiş, içerisinde güzel akvaryum balıklarının yer aldığı bir akvaryum, insanın psikolojisi üzerinde rahatlatıcı etkiler bırakır. Bu uğraşının stresi azalttığı bilinmektedir. Bazı psikiyatristlerin bunalımda olan gençlere evlerinde bir hayvana bakmalarını önermeleri boşuna değildir. Çoğu şeyin yapay olduğu dünyamızda bizlere kısmen de olsa doğal yaşamı tattırır. Ayrıca boş zamanlarını kahve köşelerinde geçiren gençlerin bu gibi uğraşlarla vaktini değerlendirmeleri daha yararlı olacaktır" diye konuştu.

Akvaryumda beslenen balıkların çok çabuk öldüğünün altını çizen Yanar, "Balıkların çok çabuk ölmesinin pek çok nedenleri vardır. Kötü nakil ve stoklama koşullarına maruz bırakıldıkları için ithal balıklarda ölüm oranları daha çok görülmektedir. Diğer taraftan gerek akvaryumcuların ve gerekse akvaryum meraklılarının gerekli teknik bilgilere sahip olmamaları da bu olumsuzluklarda başı çekmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

(İHA)

Anahtar Kelimeler: