Akyaka ekolojik turizm merkezi oluyor

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesi, ekolojik turizm merkezi olmaya hazırlanıyor. Muğla Valiliği’nce Sakartape zirvesindeki...

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesi, ekolojik turizm merkezi olmaya hazırlanıyor. Muğla Valiliği’nce Sakartape zirvesindeki orman yangın kulesinin bulunduğu alanda çok amaçlı seyir terası ve Gökova-Marmaris karayolu üzerinde Okaliptüs Yolu projeleri hayata geçiriliyor.

Valilik 75. Yıl Salonu'nda bir basın toplantısı düzenleyen Vali Fatih Şahin, Muğla’da turizmi 12 aya yaymak için aralıksız çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Akyaka’da ekoturizm için iki önemli projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, “Dünyada hızlı, ekonomik, siyasal ve teknolojik gelişmelere paralel olarak, turizm sektöründe de son yıllarda önemli bir değişim gözlemleniyor. Deniz-kum-güneş üçgeninin hâkim olduğu alışılmış turizm anlayışından uzak, doğayla iç içe, iyi hizmet anlayışı çerçevesinde, bozulmamış temiz bir çevrede aktif tatil anlayışı yerleşmektedir. Ekoturizm konusunda Akyaka, Gökova ve Marmaris bölgesinde yeni cazibe alanları oluşturma fikriyle Gökova-Marmaris karayolu üzerindeki Okaliptus Yolu projesinin önemi ortaya çıkmıştır. Bunda yerli ve yabancı turistler ve diğer ziyaretçilerin çekim merkezi haline getirilmesi amacıyla yürüyüş ve bisiklet yolları, faytonla gezinti, çocuk oyun alanları, pazar alanları, satış tezgâhları yapılacak. Tarihi, doğal ve kültürel alanları gezmeleri için tur programı düzenleyen acenteler, bu merkezi de programlarına alarak turistlere farklı etkinlikler sunabilecek. Gökova bölgesindeki Akçapınar sörf alanıyla yakın olması da bölgede bütünlük sağlayacak olup rüzgâr sörfüyle ilgilenenlerin, aynı zamanda dinlenebileceği ve plaj dışında zaman geçirebileceği bir yer olacaktır.” dedi.

Reklam
Reklam

Vali Şahin, Okaliptüs Yolu projesi çerçevesinde okaliptüs ağaçlarının bulunduğu alanda yöre halkının da turizme katılımını sağlayacaklarını vurgulayarak, “Yöre köylüsüne, ekolojik dengeyi bozmayacak tarımsal üretimi öğreterek ve özendirerek, geliştirilecek tarım ürünlerini ve kaybolma tehlikesi altında olan el sanatlarını, ekonomik anlamda tekrar canlandırmak ve gelir getirici etkinlikler haline getirmek için kurulacak, doğayla uyumlu butik pazar yerleri, yöre insanına ekonomik katkı sağlayacaktır. Üç aşamalı projenin ivedilikle gerçekleştirilecek ilk etabında 4 bin 500 metrekarelik yol kaplama, 75 araç kapasiteli otopark alanı, ışıklandırma ve çevre düzenlemesi, doğal ürünlerin satılacağı altı tezgâhlık pazar yeri, Muğla El Sanatları (MELSA) ürünlerinin ve çeşitli el sanatı ürünlerinin satılacağı 20 stant, büfe ve çay bahçesi, çocuk parkı, güvenlik çiti, bilgilendirme ve uyarı levhaları, kuş evleri ve evcil hayvanların yaşam alanları, bisiklet ve yürüyüş yolu, spor aletlerin bulunduğu alanlar oluşturulacak. İkinci ve üçüncü etaplarda ise küçük gölet ve sulak alanlar, seyir alanları, 12 bin 250 metrekarelik yol kaplama gibi çalışmalara devam edilecek. Sulak alanlarda kuş çeşitliliği ve yaban hayatının geliştirilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde çalışılacak.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Mülkiyeti Orman Genel Müdürlüğü'ne ait Sakartepe seyir alanının da Kızılağaç köyü tüzel kişiliğine tahsis edildiğini belirten Şahin, “Köyle MELSA arasında yapılacak protokol çerçevesinde alanda seyir terası ve gözlem mekânları, kafeterya, tuvalet ve oturma alanları yapılacak. Yapıların mimari ve peyzaj projeleri, ilgili kuruluşlardan izin alındıktan sonra halkın ve turizmin hizmetine açılacak. MELSA tarafından işletilecek Sakartepe seyir terasının tüm geliri, Kızılağaç Köyü Muhtarlığı'na bırakılacak.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz