Akyıldız: "Sırada sicil affı var"

ANKARA (İHA) - Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, hükümetin 1991 yılından sonra göreve başlayan memurlara bir derece vermesinin kamu çalışanları arasında memnuniyet doğurduğunu belirterek, "Dereceden sonra sicil affı var. Kamu görevlilerinin disiplin cezalarının affı Meclis gündemine alındı" müjdesini verdi.

Akyıldız yaptığı yazılı açıklamada, 2004 yılında hükümetle yaptıkları toplu görüşmelerde, kamu çalışanlarının Dünya Çalışma Örgütü (ILO) kuralları ve uluslararası anlaşmalar çerçevesinde grevli, toplu sözleşmeli bir pazarlık hakkına sahip olmasını talep ettiklerini hatırlattı. Akyıldız, bu haklı taleplerinin karşılıksız kalmadığını ve toplu görüşmelerde, taleplerinin büyük çoğunluğunun hükümet nezdinde kabul edildiğini belirtti. İmzalanan tutanakta memurlara grev ve toplu sözleşme hakkı verilmesinden, disiplin cezalarının affına kadar birçok konuda hükümetin taahhütlerinin bulunduğunu hatırlatan Akyıldız, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Türkiye Kamu-Sen olarak sorumlu sendikacılık anlayışımız gereği, mutabık kalınan konuların bir an önce hayata geçirilmesi için her türlü girişimde bulunduk. Buna göre 1991 yılından sonra göreve başlayanların bir üst dereceye yükseltilmesi için gerekli yasal düzenleme için hazırlıklar tamamlanmıştır. Kamu görevlilerinin disiplin cezalarının affı konusu Meclis gündemine gelmiş bulunmaktadır. Buna göre yüz kızartıcı suçlar haricindeki bütün suçlar affedilecek. Ayrıca toplu görüşmelerde taleplerimiz arasında geçici görevlendirmeler, bir yıl içinde 2 ayı geçemeyecek. Kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenecek genel eğitim programlarında sendikal hak ve insan hakları konularına yer verilecek. Sendikalı kamu çalışanına tanınan hak ve özgürlükler genişletilecek. Kadın memurlara hamilelikleri süresince ve süt izni boyunca gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmeyecek. Kamu görevlileri, kadroları ve görevleri dışında bir başka işte çalıştırılmayacak. Çalışma yaşamını ve kamu personelini ilgilendiren mevzuat hazırlanırken, konfederasyonumuzun önerileri de alınacak. Bunlar ve benzeri daha pek çok konuda genelge hazırlandı ve başbakanın imzasına sunuldu. Atama, nakil, sicil ve disiplin, memurlara uygulanan bazı yasaklar, ilerleme ve yükselme gibi mutabakat metninde yer alan ve kanun değişikliği gerektiren düzenlemeler için de çalışmalar, Ocak ayında tamamlanmış olacak. Bütün bu yeni düzenlemeler sendikaların toplu görüşme masasındaki ısrarları neticesinde elde edilmiş kazançlardır. Şimdi önümüzde, siyasi iradenin kabul ederek, yerine getirmeyi taahhüt ettiği anayasal düzenlemeler var. Kamu çalışanlarının grevli, toplu sözleşmeli sendikacılık yapabilmesinin önünü açacak olan bu değişikliklerin de bir an önce yapılmasını istiyoruz. Türkiye Kamu-Sen, bu konunun da sıkı bir takipçisi olacaktır. Hükümet söz vermiştir, imza altına almıştır. verdiği sözü tutmasını bekliyoruz."

Reklam
Reklam