Akyıldız: ''Yüzde 5 5'lik zam istiyoruz''

Ankara (AA)- Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, gelecek yıl memur maaşlarına yapılacak zam konusundaki taleplerini, "Taban aylığa yansımak üzere 100 100 YTL'lik bir artış, emekli dul, yetimlerinin, köy korucularının ve üst düzey bürokratların maaşlarını da etkileyecek yüzde 5 5'lik bir zam yapılmasını istiyoruz" diye açıkladı.

Akyıldız, toplu görüşmelerin 2. turu için Başbakanlık Merkez Bina'ya gelişinde yaptığı açıklamada, birinci turda görüşmelerde öncelikli olarak mali ve sosyal hakların ele alınmasının kararlaştırıldığını belirterek, buna uygun çalışmalarına devam edeceklerini ifade etti. Kamu çalışanlarına yapılan ek ödemelerin şeklini etik bulmadıklarını,
"bu çalışmanın sendikalarla bağlantısının bulunmadığı" açıklamalarının doğru olmadığını dile getiren Akyıldız, bu konuda önceki toplu görüşmelerde sağlanmış ciddi mutabakat bulunduğunu kaydetti. Akyıldız, "Bu açıklama bizleri üzmüştür, doğru değildir. Ek ödemelerin, toplu görüşmeler sürerken açıklanması doğru değildir. Kapalı kapılar ardında çalışma yapıp, uygulama alışkanlığından vazgeçilmelidir. Bunu etik bulmadığımızı, kamu çalışanlarını üzdüğünü belirtmek istiyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Akyıldız, ek ödemelere ilişkin düzenlemenin kamu çalışanlarının temsilcileriyle hazırlanmasının önemine işaret ederek, "Bu sağlansaydı, şube müdürleri, diyanet, sağlık, tarım kesiminde çalışanlar ve özellikle emekliler açısından üzüntü yaratan problemler yaşanmayabilirdi" diye konuştu. Akyıldız, "Türkiye Kamu-Sen, bugüne kadar bir rakam açıklamamıştır ancak görünen odur ki biz yine talep edeceğiz, taleplerimiz üzerinden pazarlık yapma alışkanlığını siyasi irade devam ettirecek ve bir noktaya kadar bunu çekmeye gayret edecektir. Türkiye Kamu-Sen olarak 2009 yılında özellikle taban aylığa yansımak üzere 100 100 YTL'lik bir artışın yapılmasını istiyoruz. Yine emekli dul, yetimlerinin, köy korucularının ve üst düzey bürokratların maaşlarını etkileyecek yüzde 5 5'lik bir zammın yapılmasını istiyoruz"diye konuştu.

Akyıldız, 930 bin sendikalı kamu çalışanının hakkını korumak zorunda olduklarını vurgulayarak, bu nedenle sendikalı kamu çalışanlarına bürüt asgari ücretin 1/12'si tutarında "sendika ikramiyesi" ödenmesini istediklerini söyledi. Akyıldız ayrıca, giyim, yiyecek, ulaşım yardımı gibi konuları da pazarlık konusu yapmak istediklerini ifade etti.Vergi dilimlerinin genişletilip, vergi oranlarının düşürülmesi talebini dile getiren Akyıldız, enflasyon farkı konusunda da 3 ayda bir mahsuplaşmanın sağlanmasının daha faydalı olacağını söyledi.

Reklam
Reklam