Al-ver süreci yarın başlıyor

LEFKOŞA (İHA) - Kıbrıs sorununa Annan Planı temelinde çözüm bulmak amacıyla başkent Lefkoşa'da 19 Şubat'ta başlayan müzakerelerde, taraflar arasında çetin pazarlıklara sahne olması beklenen yeni bir safhaya giriliyor.

Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos başkanlığındaki Kıbrıs Türk ve Rum görüşmeci heyetleri arasında BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto gözetiminde yarın başlayacak olan al-ver sürecinde, taraflar bütün kartlarını masaya açarak, büyük bir pazarlığa başlayacak.
Çetin ve kritik olarak nitelendirilen bu süreçle ilgili olarak dün bazı değerlendirmelerde bulunan Başbakan Talat, "Herhalde bu dönem en kritik dönem olacak, en zor, en gergin dönem olacak. Sanırım bizleri bir al-veri mümkün kılabilecek, karartmanın da yapılacağı yoğun bir çalışma dönemi bekliyor" demişti.

Reklam
Reklam

Al-ver sürecinde izlenecek yöntem ise henüz belli değil. Yöntemin ne olacağının, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto'nun taraflarla yapacağı danışmalar sonucunda en geç yarına kadar saptanması bekleniyor.

Bu arada taraflar al-ver süreciyle ilgili çalışmalarını, müzakerelere bir gün ara verilmesinden de faydalanarak, kendi aralarında yoğun şekilde sürdürüyorlar.
Başbakan Mehmet Ali Talat'la Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, bu çerçevede bugün Ankara'da Türkiye hükümeti ile istişarelerde bulunacak. Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleşecek ve gün boyunca sürecek olan TC-KKTC heyetleri arasındaki görüşmelerde, al-ver sürecinde izlenecek politikanın bütün detaylarıyla masaya yatırılması bekleniyor.

Başbakan Mehmet Ali Talat, Ankara'ya gidişi öncesinde dün yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik sürdürülen müzakerelerde yeni bir safha olarak yarın başlayacak olan al-ver sürecine karartma uygulanması gerektiği görüşünde olduğunu söylemişti.

Reklam
Reklam

Kıbrıs müzakerelerinde al-ver süreciyle farklı ve önemli bir aşamaya gelindiğine işaret eden Talat, "Cuma günü bir al-ver süreci başlayacak. Bir al-veri mümkün kılabilecek gerekli karartmanın da yapılacağı bir çalışma dönemi sanıyorum bizleri bekliyor" şeklinde konuşmuştu.

Bu yeni süreçte, tarafların ellerini açacağını, bütün kartlarını masaya koyacağını söyleyen Talat, tarafların adım atması isteniyorsa masada pazarlığı yapılacak konuların spekülasyona mahal bırakmayacak şekilde çok fazla yayılmaması, süreç tamamlanmadan kamuoyuna açıklanmaması gerektiğini belirtmişti.
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş da dün yaptığı açıklamada, 19 Şubat'ta başlayan Kıbrıs müzakerelerinin bugüne kadarki bölümünde tarafların bütün taleplerini bütün açıklığıyla yazılı olarak masaya koyduğunu ve kendi halklarını da bu konuda devamlı surette bilgilendirdiğini söylemişti.
Ancak yarın başlayacak al-ver sürecinde, tarafların hangi konularda geri adım atacağı, nerelerde ileri adım atacağına ilişkin pazarlıkların hiçbir tarafın elinin zayıflatılmaması amacıyla kamuoyuna kapalı olacağını söyleyen Serdar Denktaş, "Bu sürecin, karşı tarafı rahatsız etmemek için, onların tekliflerinden de bizim rahatsız olmamamız için daha kapalı geçmesi daha doğal olur" demişti.

Reklam
Reklam

Bu arada BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto da, bugün Atina'ya giderek, Yunanistan'da geçen Pazar günü yapılan genel seçimler sonrasında oluşan Kostas Karamanlis hükümetiyle müzakerelerde gelinen son noktaya ilişkin siyasi danışmalarda bulunacak.

Yunan hükümetiyle, yarın başlayacak olan al-ver süreciy konusunda ayrıntılı görüş alışverişinde bulunacak olan De Soto'nun, bu ayın son haftasında anavatanlar Türkiye ile Yunanistan'ın da katılımıyla "Kıbrıs müzakerelerinin en önemli ve can alıcı safhası" olarak nitelendirilen dörtlü konferans konusunu da gündeme getiremesi bekleniyor. KKTC, Güney Kıbrıs ve anavatanlar Türkiye ile Yunanistan'ın katılacağı ve dörtlü konferansın, müzakerelerin aksine Lefkoşa'da yapılmayacağı daha önce açıklanmıştı.
Bugünkü Rumca gazeteler, "45 yıl sonra Zürih'e dönüş" başlıklarıyla dörtlü konferansın "Zürih yakınlarında" yapılacağını yazdı.

Öte yandan Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos, Yunan hükümetiyle üst düzeyde görüşmelerde bulunmak için yarın Atina'ya gidecek. Rum kaynaklı haberlere göre Papadopulos, Pazar günü Yunanistan Başbakanı ve Kültür Bakanı Kostas Karamanlis ile bir araya gelerek, müzakerelerde gelinen son aşamayı ele alacak ve al-ver sürecinde izlenecek stratejiyi görüşecek.

Reklam
Reklam