"Alacaklar ödenmezse sevkıyat duracak"

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk firmalarının, Irak'tan alacaklarının 1 milyar doları aştığını belirterek, Türk firmalarının alacaklarının ödenmemesi durumunda 21 Ocak'tan itibaren Irak'a petrol ürünleri sevkıyatının duracağını bildirdi.

Tüzmen, Irak'ın petrol ürünleri ihtiyacının önemli bir bölümünün, 2003 Haziran ayından itibaren Türk firmalarınca karşılandığını ifade ederek, Türk firmalarının son 2 yılda gerçekleştirdikleri petrol ürünleri sevkıyatlarının 10 milyon tona ulaştığını belirtti.

Kurşunsuz benzin, motorin, jet yakıtı ve LPG'den oluşan Irak'a yönelik petrol ürünleri sevkıyatının daha çok transit ticaret kapsamında Türk firmaları tarafından ve Türk nakliye araçları kullanılarak yapıldığını ifade eden Tüzmen, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Irak Devlet Şirketi Somo, firmalarımızdan yapılan petrol ürünleri alımlarında, Irak'taki depolama tesislerine sevk edildikten sonra bedelinin satıcının hesabına transfer edilmesi gibi bir yöntem uygulamaktadır. Geçen yıl firma alacaklarının, 2 kez çok yüksek düzeylere çıkması üzerine yaptığımız girişimler sonucunda ödemeler yapılmıştır. Ancak firmalarımızın alacakları yeniden artmaya başlamış, şu anda 1 milyar doları aşmıştır. Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde alacak miktarının hızla artmaya devam edeceği görülmektedir."

Kurban Bayramı dolayısıyla Irak vatandaşlarının enerji darboğazı yaşamamaları için petrol ürünleri sevkıyatının devam ettirildiğini belirten Tüzmen, "Irak'ın, Türk firmalarının petrol ürünleri ihracatından doğan alacaklarının ödememesi halinde firmalarımız, 21 Ocak tarihi itibariyle dolum tesislerinden sevkıyatları durdurma kararı almış bulunmaktadır" dedi.