Alamara Sanat Grubu, Antakya’da

Alamara, Hatay Şubesinin kurucularından Yılmaz Yıldırım ve Mehmet Ortaç’ın yardım davetini geri çevirmedi.

Sergide; Alamara Sanat Grubundan Sait Işık, Tuğba Aksezmener Işık, Gülbanu Fırat, Begüm Harazi, Hatay’dan; Mehmet Ortaç, Özge Ortaç’ın çalışmaları yer aldı.

Alamara Sanat Grubu olarak Hatay’daki özürlü vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için gelir elde edilmesi amacıyla çizdikleri karikatürlerinin bir kısmını derneğe bağışlayarak bir sergi düzenlediler. Ressam Sait Işık, amaçlarının “ Dünya Sakatlar Günüyle ilgili konusu sakatlar olan karikatür çalışmalarının burada sergilemek, duyarlı vatandaşlarımızın ilgisini çekmek, sakatların çektiği eziyetleri, onların çektikleri zorlukları sanat aracılığı ile duyurmak olduğunu ve bu konuda bize destek olan sakatlar derneğine ve özel çalışmalarından dolayı Mehmet Ortaç’a teşekkür ediyoruz “dedi.

Reklam
Reklam

Işık, “Karikatür çizmek çok güzel bir sanat”

Sait Işık,“ Karikatürün çok güzel bir sanat olduğunu söyleyebiliriz. Sakatların duygu ve düşüncelerini empati yoluyla karikatüre aktararak çizgilerle diğer insanlara anlatmanın daha kolay ve etkili olduğunu, bu serginin kendileri için mutluluk verdiğini. Sergiye İstanbul’dan katılmalarının sebebinin ise , Antakya halkını bu konuda daha duyarlı bir hale getirmek, eksikleri karikatürle dile getirerek insanların eylenirken empati kurmalarını sağlamaktı. Bu sergide görüldüğü gibi tekerlekli sandalyede olanların, doğuştan ama olanların, çektiği zorlukları dile getirdik. Bu paylaşım için karikatürü seçmemizin sebebi; karikatürün topluma çok hızlı ulaşan, herkesin anlaya bileceği bir yöntem çizgilerinizle yedi yaşındaki bir insana da, yetmiş yaşındaki bir insana da ulaşabilmenizdir. “ dedi.

Semra Güzel, “Engelliler kültür sanat konusunda da halkla iç içe olması gerekir.”

Sakatlar Derneği Genel Sekreteri Semra Güzel ise, “ Sakatlar haftası dolayısıyla Türkiye Sakatlar Derneği Hatay Şubesi olarak çeşitli etkinliklerle kutlamaya çalıştık. Bunun yanında var olan imkanları değerlendirerek, karikatür sergisi, kitap fuarı, eğlence şöleni, bizim ilk başta üzerinde durduğumuz etkinliklerin arasında çünkü engelliler üretiyor. Engelliler kültür sanat konusunda da halkla iç içe olduğunu ifade ederek, bunu değerli dostların katkılarıyla yapmaya çalıştık. Özellikle karikatür sergisi Antakya’da epey ses getirdi ve inanılmayacak derecede engellilerin problemlerini objektif bir açıyla resme yansıtılması bizi çok duygulandırdı. Baya büyük bir arşiv Antakya’da bulunan duyarlı insanların bu sergiyi görmelerini isterdik. Unutulmamalı ki, engellilik sadece engelli ailelerini ilgilendiren bir konu değildir. Bu toplumsal bir sorundur. Mutlaka her ailede ikinci , üçüncü dereceden olsa bile bir engelli vardır. Halkın duyarlılığı ile sesimizi daha fazla duyurabileceğimize inanıyoruz. Bunun yanında kitap fuarı açtık. Antakya Belediye binasının önünde baya bir ilgi gördü. Buda bizim için önemli bir çalışma oldu çükü; bu bizim ilk çalışmamız kendi imkanlarımızla Belediyenin katkılarıyla bunu açmaya çalıştık. Gönül isterdi ki, Antakya’da Genç İş Adamları, hayır severler, bizi bu konuda desteklese ve daha fazla sesimizi duyura bilsek, daha güzel etkinlikler yapabilseydik daha mutlu olurduk. Fakat şu anda da yapabildiklerimiz de bizi mutlu etmekte çünkü; biz seviyoruz, üretiyoruz, paylaşıyoruz ve biz de varız.

Reklam
Reklam

Engellilerimizi sadece özel günlerde hatırlamak yetmiyor.

Engellilik öyle bir psikoloji ki onu anlamak için gerçekten sizinde bir engel durumunuzun olması gerek ama bunu resimlerle, müzikle, şiirlerle anlatmaya çalışıyor insanları duyarlılığa çağırıyoruz. Fakat ne derece sesimizi duyurduğumuzu bilmiyoruz. Sanırım başarılı olamıyoruz çünkü yine yalnızız. Şu anda zaten toplumda inanılmayacak derecede bir psikolojik bulanım var ve bu bulanım engelliler üzerinde daha fazla kendini hissettirmekte. Engelli psikolojisini atabilmek için özel bir terapi, özel bir çalışmaya ihtiyaç var. Engellilerimizi bu terapilerden geçirdikten sonra engellilerimizi topluma uyumlu bireyler haline getirebiliriz. Bunun içinde öncelikle topluma engellilerinde var olduğunu kabul ettirmemiz gerekmektedir. Engellilerimizi sadece özel günlerde hatırlamak yetmiyor. Hayatı bizimle paylaşın, paylaştıkça büyüyeceğiz“ dedi.

Fotoğraf :Çiğdem YURDAGEL

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: