Alanya'da Alternatif Kabak Üretimi Çalışmaları

Alanya'da çiftçiler, farklı cinste kabak yetiştirmek için başlattıkları deneme çalışmalarında ilk ürünlerini almaya başladı.

Alanya'da çiftçiler, farklı cinste kabak yetiştirmek için başlattıkları deneme çalışmalarında ilk ürünlerini almaya başladı.

Toslak, Yeniköy ve Hacıkerimler Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Özen, 5 çiftçiyle Hollanda ve Rusya'da yetişebilen farklı cinslerde kabak üretimi için başlattıkları deneme üretiminde ilk ürünleri almaya başladıklarını söyledi.

Bölgede alternatif ürünler üretmek istediklerini, bu anlamda çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Özen, "Bölgemizde ciddi bir kabak yetiştiriciliği var. Ancak alternatif ürün isteği nedeniyle dolmalık ve süs anlamında kabak yetiştirmek için deneme çalışmaların başladık. Deneme aşamasında beyaz, dolmalık ve güneş kabak çeşitlerini 5 dönüm alanda üretmeye başladık. Şu ana kadar olumlu sonuç alındı" dedi.

Reklam
Reklam

Yeni üretilen kabakların ekonomik değerinin yüksek olduğunu dile getiren Özen, "Bu kabaklar diğer kabaklara göre ekonomik olarak daha yüksek fiyata satılıyor. Kabak fiyatları 80 kuruş ile 1 lira arasında değişirken alternatif kabak çeşitlerinin fiyatı 3 liradan başlıyor. Bu da bizi umutlandırıyor" diye konuştu.

Özen, ilerleyen dönemlerde 50-100 dönümlük sözleşmeli üretime geçmeyi planladıklarını kaydederek, "Alternatif kabakları Hollanda, Rusya gibi ülkelerde üretilebiliyor. Ülkemizde standart ve geleneksel kabak yetiştirilirken dolmalık ve diğer özel kabakların üretimi bilinmiyor. Bunun ıslahını ülkemizde geliştirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Muhabir: Mustafa Kurt

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz