Alanya'da Hortum

Alanya İlçesine bağlı Konaklı beldesinde dün denizde oluşan ve belde merkezinde etkili olan hortumun oluşturduğu...

Alanya İlçesine bağlı Konaklı beldesinde dün denizde oluşan ve belde merkezinde etkili olan hortumun oluşturduğu hasar gündüz ortaya çıktı. Birçok serada hasar oluşurken, bir sera tamamen yerlebir oldu. Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, "sık sık bu tür afetlerle mücadele eden Konaklı, Payallar ve Türkler beldelerine erken uyarı cihazları kurulması şart" dedi.

Konaklı beldesi açıklarında denizde oluşan hortum nedeniyle cam seralarda basınç nedeniyle göçük oluştu. Cam sera parçaları etrafa dağılırken bir sera yerlebir oldu. Hortumun şiddetiyle D 400 Karayolu kenarında bulunan bir hurdacı dükkanında da maddi hasar oldu.

Reklam
Reklam

ATOM BOMBASI ATILDI SANDIM

Seracılık yapan ve olayı birebir yaşayan Osman Sayka, hortumun atom bombası gibi ses çıkardığını söyledi. Sayka, dün saat 16.30 sıralarında evinde oturduğunu belirterek "Hortum birden yukarı tarafları yıkmaya başladı. Kendimi yere attım, atom bombası atıldı sandım. Etraf yıkılıyordu, yaklaşık dört dakika sürdü. Ben daha önce böyle bir şey görmedim" dedi.

Hortum nedeniyle serasında 30 bin lira civarında hasar oluşan Mustafa Örs ise "ben yukarıda evde oturuyordum. Çok şiddetli bir kasırga çıktı. Birden her yer yerlebir oldu. Seram sigortalı değil, 30 bin lira zararım var. 30 yıldır seracılıkla uğraşıyorum, ne yapacağımı bilmiyorum" diye konuştu.

Hurdacı dükkanı işleten Duran Yağmur da, dün 16.30 sıralarında hortum oluştuğunu belirterek şunları söyledi: "Cam seraları yıkmaya başladı. Canımızı zor kurtardık. Korkudan ne yapacağımızı bilemedik. 15 bin lira civarında bir hasarımız var. Hortum nedeniyle dükkan bu hale geldi"

ERKEN UYARI SİSTEMİ ŞART

Zarar gören seraları olay yerine gelerek inceleyen Antalya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, "bölgede hortum çok sık rastlanır oldu. Bu afetler sonrası sürekli buralarda hasar tespit çalışmaları yapıyoruz" dedi. Bu tür doğal afetlerin özellikle Konaklı, Türkler ve Payallar beldelerinde yaşandığına dikkat çeken Musluoğlu, şöyle konuştu: "İki yıl önce Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'na erken uyarı cihazlarıyla ilgili bir proje sunmuştuk, ancak projemiz kabul edilmedi. O zaman istenilen rakam fazla değildi. Ancak bu talebimiz karşılansaydı, belki hortum değil ama diğer afetlere karşı önceden bir hazırlık söz konusu olabilirdi."

Reklam
Reklam

Hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirten Turgut Musluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada hasar tespit çalışmaları yapılıyor, ancak burada bir çok çiftçi arkadaşımızın sigortası yok. Bunlar 2090 sayılı tabii afetler sigortasına uymadığı için, pek fazla yapılacak bir şey yok. Ancak Kaymakamlık, Tarım İlçe Müdürlüğü ve kurumlar olarak biz buradayız. İnşallah hasar tespit çalışması bittiği zaman bir şeyler yapılır."

Tam bir maliyet veremeyeceğini söyleyen Turgut Musluoğlu, 50-60 dekar bir alanın zarar gördüğünü, bir cam seranın hortum nedeniyle harabeye döndüğünü belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: