Alanya'ya Yörük Müzesi Açıldı

Alanya'nın İncekum beldesinde Selçuklu mimarisiyle yapılan İncekum Kervansaray ve Yörük Müzesi'nin açılışı gerçekleştirildi.

Alanya'nın İncekum beldesinde Selçuklu mimarisiyle yapılan İncekum Kervansaray ve Yörük Müzesi'nin açılışı gerçekleştirildi.

Müftü Ahmet Hamdi Başpınar'ın okuduğu duanın ardından açılış kurdelesini, müzenin kurucusu Avukat İsmail Yıldız ve Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kerim Aydoğan kesti. Müzenin açılışında halk oyunları gösterileri ve müzik dinletisi sunuldu.

İsmail Yıldız, yaptığı konuşmada, 2,5 milyon liraya mal olan müzede Orta Asya'dan bugüne yörük yaşamında kullanılan araç ve gereçlerin sergilendiğini söyledi, Müzede, tarım, hayvancılık, aile yaşantısı, ev yaşamı, el sanatları gibi alanlarda yörük kültürünü yansıtan unsurların yer aldığını belirten Yıldız, müzede sergilenen eserlerin Toros Dağları'ndaki köylerden toplandığını ve hepsinin gerçek olduğunu bildirdi.

Reklam
Reklam

Gençliğinden beri yörük kültürü üzerine araştırmalar yaptığını ve kitaplar yazdığını anlatan Yıldız, müzede sergileyeceği eserleri yıllar önce toplamaya başladığını vurguladı. Yaklaşık 30 yıldır yörük kültürü üzerine araştırma ve çalışmalar yaptığını dile getiren Yıldız, müzenin, yerli ve yabancı misafirler tarafından 5 lira karşılığında ziyaret edilebileceğini açıkladı.

Yörük kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için çalıştıklarını ifade eden Yıldız, "Bir yandan yöre için önemli olan yörük kültürünü yaşatmayı bir yandan da turizmi bütün mevsimlere yaymayı amaçlıyoruz" dedi.

Müzenin yapımına katkıda bulunan İsmail Yıldız'ın kızı Mimar Hava Yıldız da bir çok eseri babasıyla köylerden topladıklarını söyledi. İlk günlerde ellerindeki yörük kültürüne ait eşyaları vermek istemeyenlerin müze açıldıktan sonra bu eşyaları kendilerinin getirmeye başladığını kaydeden Havva Yıldız, müzenin yerli ve yabancı turistler tarafından çok beğenildiğini dile getirdi.

Muhabir: Fazıl Tunç

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: