Alaşehir'in dünyaca ünlü sultaniye üzümü, yöreye has kapaması ve ekmeği için tescil çalışmaları sürüyor. Tescil için ilan süresi eylül ayında başladı ve bir yıl süreceği bildirildi.
Alaşehir üzümünün dünyaya tanıtımı amacıyla THY uçaklarında dağıtılmasından sonra, şimdi de tescili için çalışmalar sürüyor. Üzüm, kapama ve ekmek için tescil başvuruları değerlendirildikten sonra, Türk Patent Enstitüsü tarafından geçtiğimiz eylül ayında ilanına başlandı. Türk Patent Enstitüsü bir yıllık ilandan sonra coğrafi işaret başvurusunu değerlendirilecek.
Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası, sultaniye üzümünü dünyaya tanıtmak amacıyla THY ile yaptığı protokol gereği 25 gramlık poşetler halinde 1 milyon adet üzüm dağıtımı yaptı. Bu alanda çalışmalar sürerken, bir taraftan da üzüm, kapama ve ekmeğin tescil ettirme çalışmaları devam ediyor. Dünyanın en kaliteli ve hasat dönemi en uzun olan üzümü Alaşehir Ovası'nda yetişiyor. Ayrıca Alaşehir'e özgü yöresel yemeklerinden kapama ve ekmek için de tescil almak için çalışmalar yapılıyor. Sultaniye üzümü, Alaşehir ekmeği ve kapamasına tescil almak için coğrafi işaret başvurusu yapıldı. Eylül ayında ilan edilmesine başlandı.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Seyhan, ekonominin her geçen gün daha rekabetçi bir hale geldiğini belirterek, oda olarak değişimi ve yeniliği ön planda tutmayı hedeflediklerini söyledi. Özelikle de Sarıgöl ve Alaşehir ilçelerinin sultaniye üzümünü ön plana çıkardıklarını dile geçirdi. Seyhan, “Bu doğrultuda bir proje ürettik. Projemiz kapsamında kuru üzüm, hazırlanan 1 milyon adet 25 gramlık poşetlerde THY seferlerinde yolculara ikram ettik. Artık Alaşehir için geç kalınmış olmasına rağmen ellerimizi kavuşturma zamanı gelmiştir. Esnafıyla, memuruyla, sivil toplum örgütleriyle üzüm ve yöresel ürünlerimizi tanıtım zamanı hepimiz için bir görev olarak algılanmalıdır. Üzüm tanıtım grubunun bir an önce kurulması gerekmektedir. Üzüm şifa kaynağıdır. Alaşehir ve Sarıgöl üzümü bir marka olma yolunda ilerliyor. Hayalimiz evlerde de bir avuç üzüm tüketilmesidir” .Şimdide üzüm, kapama ve ekmeğimize tescil alma zamanıdır.Bunun için Türk Patent Enstitüsü tarafından ilanımız Eylül ayında başlatıldı. İlan süresi bir yıl olup, sonuçtan çok umutluyuz" dedi.
ALAŞEHİR KAPAMASI NASIL YAPILIYOR?
51 yaşındaki kapama ustası Turgut Çoban, Alaşehir Kapaması’nı şöyle anlattı: “Çıraklık dönemimle beraber 40 yıllık kapama ustasıyım. Kapama bize Tatarlar'dan gelmiştir. Bizim ustalarımız Tatar göçmeniydi. Yüzde 70 dana ve yüzde 30 kuzu kıyması karışımı, soğan, maydanoz ve karabiber ile yoğurulur. Bu karışım, açmış olduğumuz yufka üzerine ceviz büyüklüğünde döşenir ve bohça gibi sarılır. Daha sonra pişirilir. Sunuma hazır hale gelen kapamamızı servis yaparken, tere yağı, et suyu, yoğurt ve maydanoz ilave edilir."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz