Alaşehir’de 7 Bin Çocuk Şeker Hastalığı Kontrolünden Geçecek

Diyabetli çocukların yaşamını kolaylaştırmak adına Alaşehir Toplum Sağlığı Merkezi’nin hazırladığı ve Zafer Kalkınma Ajansı’nın (ZEKA)...

Diyabetli çocukların yaşamını kolaylaştırmak adına Alaşehir Toplum Sağlığı Merkezi’nin hazırladığı ve Zafer Kalkınma Ajansı’nın (ZEKA) desteklediği “Birlikte Fark Yaratalım” projesi başladı. Öğretmenler, aileler ve sağlık personelinin diyabet (şeker hastalığı) konusunda eğitileceği proje kapsamında Alaşehir’de ikamet eden 7 bin çocuk da kontrolden geçirilecek.

Alaşehir Toplum Sağlığı Merkezi’nin hazırladığı ve toplumsal farkındalık oluşturmayı amaçlayan “Birlikte Fark Yaratalım” projesinin tanıtımı Alaşehir Çamlık Park’ta yapıldı. Kaymakam Kemal İnan, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay ve vatandaşların katıldığı tanıtıma Alaşehir protokolü de büyük ilgi gösterdi. Sağlık Bakanlığı’nın değişen sağlık hizmet anlayışına değinen Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, insanlar hastalansın sonra tedavi edelim anlayışının yerini hastalanmayı önleme odaklı sağlık hizmet anlayışına bıraktığını söyledi. Yeni anlayışta sağlık kurumlarının diğer kamu kurum ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinin önem kazandığını belirten Dr. Tay, “Bu çerçevede Alaşehir Toplum Sağlığı personelinin diyabetli çocuklarımız için yaptıkları bu proje, çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde toplum içerisinde yer alabilmelerini sağlayacaktır. Onları kutluyorum” dedi.

Reklam
Reklam

Projenin tanıtımını yapan Alaşehir Toplum Sağlığı Sorumlu Hekimi Dr. Sedef İnan “Diyabet hastası bir çocuk ne hisseder? Annesi, babası ne hisseder? Bizden nasıl bir yardım bekliyorlar? Bunları değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu. Türkiye’de okul çağında 17 bin diyabetli çocuk olduğunu ve bu rakama her yıl çoğunluğu okul çağında olmak üzere bin 700 çocuk eklendiğini belirten Dr. İnan “Bu çocuklar günde en az 4 kez şeker ölçümü yapıp, 4 kez insülin kullanıyor. Bu ölçümlerin en az 2’sini okullarında yapıyor. Bizde bu çocuklarımızın ailelerinin, öğretmenlerinin eğitimi için bir proje hazırladık. Zafer Kalkınma Ajansı tarafından beğenilerek uygulanmasına karar verildi.” dedi.

Diyabet hastası Haydar Günal’ın annesi Adile Günal ise yaptığı duygusal konuşmada oğlunun şeker hastası olduğunun anlaşılmasıyla birlikte yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Oğlunun okulunda karşılaştığı güçlükleri anlatırken zaman zaman gözyaşlarını tutamayan Günal, “Şeker hastalığı öldürmüyor, cahillik öldürüyor. Bu çalışmayı gönülden destekliyorum” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

9 ay sürecek proje kapsamında Alaşehir’de yaklaşık 7 bin çocuk kontrolden geçirilecek. 33 bin TL’ye mal olacak proje kapsamında öğretmenler, aileler ve sağlık personeline diyabete ilişkin eğitim verilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: